餐廳: 素來素往
資訊:

《素來素往 - 大角咀》雖然我成日食好多肉,但其實我對食素都唔抗拒的,有陣時想清清腸胃都會自己搵一兩日淥下菜食吓齋,有陣時出街都會發覺而家多咗好多素食嘅選擇😉前幾日有位朋友帶咗我去大角咀嘅一間良心素食自助餐食晚飯,起初以為會係食得好簡單或者好清嘅齋菜,點知原來餐廳入面咁多嘢食🥰最緊要係晚市都係$128一個人,五人同行一人免費😎當晚我哋去嘅時候成個場都好full,睇嚟呢一間餐廳都係當區嘅人氣店舖☺️見到餐廳入面都貼咗好多不同嘅心靈金句,原來平時佢哋仲有做派飯嘅活動,係一間充滿善心嘅素食餐廳講返食嘢先,其實佢食物嘅種類有好多好多,聽講菜式日日都會有啲唔同,除咗一般嘅澱粉主食之外,仲有好多喺出邊食要好貴嘅人氣菜式🥰其中一樣我最印象深刻嘅一定要數佢哋嘅麻辣涼菜,當日有麻辣涼皮、麻辣素雞腳、酸辣土豆絲、手拍青瓜等人氣川菜式🥒辣辣地幾開胃,用料同埋調味都絕對唔馬虎💪🏻另外仲有皮蛋瘦肉粥、西蘭花忌廉湯😻都係我好鍾意嘅食品😋另外熱盤都有好多選擇,炒飯炒麵唔使講,竟然連上海菜嘅賽螃蟹都有🫶🏻我食咗勁多😎飲品方面,有成個雪櫃嘅無糖茶、汽水、清熱飲品、熱茶等,全部都係任飲㗎🤓食到飽飽仲可以食埋甜品添,我個人覺
《素來素往 - 大角咀》
講返食嘢先,其實佢食物嘅種類有好多好多,聽講菜式日日都會有啲唔同,除咗一般嘅澱粉主食之外,仲有好多喺出邊食要好貴嘅人氣菜式🥰其中一樣我最印象深刻嘅一定要數佢哋嘅麻辣涼菜,當日有麻辣涼皮、麻辣素雞腳、酸辣土豆絲、手拍青瓜等人氣川菜式🥒辣辣地幾開胃,用料同埋調味都絕對唔馬虎💪🏻另外仲有皮蛋瘦肉粥、西蘭花忌廉湯😻都係我好鍾意嘅食品😋另外熱盤都有好多選擇,炒飯炒麵唔使講,竟然連上海菜嘅賽螃蟹都有🫶🏻我食咗勁多😎飲品方面,有成個雪櫃嘅無糖茶、汽水、清熱飲品、熱茶等,全部都係任飲㗎🤓食到飽飽仲可以食埋甜品添,我個人覺得佢覺豆腐花都幾重豆味,糖水砂糖都係自己落,咁就可以控制返個甜度啦😉另外仲有一樣,我覺得要推介嘅係金菇天婦羅🥸我冒着熱氣嘅風險食咗五六件😍我想言之味道真係唔錯㗎
總括嚟講,呢一間餐廳令我對素食也一個新嘅睇法,唔一定要食肉先至夠滋味,其實間唔中食吓齋菜對身體同埋環境都有幫助,價錢唔貴又可以食到飽飽,支持一下一啲有心嘅良心善心小店,何樂而不為呢?
2024-05-23