2022-11-26
📍本原純素(中環)中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖近排食咗好多肉嘅我,食返啲素嚟平衡返個心態。店舖環境優靜,坐得舒服,仲有露台位,喺個洗滌心靈嘅地方👉泰北咖哩金麵配腐皮雞腿 💰$128 +38轉餐😋😋😋😋./5餐湯飲落有種好熟悉嘅感覺,但又講唔出係咩嚟,後來問店員先知係椰菜花湯,味道唔錯。開頭以為雞腿由素整成再用腐皮包外層炸香,點知食落去係成隻都係腐皮😍😍,用支雪條棒做個形,睇落去同真雞腿無分別,好有心思☺️☺️。腐皮雞腿、紅蘿蔔絲、菇絲、炸雲吞皮脆片,吸埋咖哩湯,真係好好味。咖哩湯唔太辣,好香椰汁味。好少地方有蒟蒻麵食,我就加咗$10轉麵底,轉咗做蒟蒻麵,食幾多都唔怕啦😆😆😆👉沙嗲雞串伴黃豆脆餅 💰$38😋😋😋😋.3/5雞串食落同真雞肉無分別,像真度極高,沙嗲汁好惹味,好想加個白飯撈汁食。脆餅點泰式醬又得,點沙嗲汁又得,唔點都得,點樣都好食👉麻辣雲耳💰 $18😋😋😋😋/5食落好開胃,唔算辣,食唔停口,筷子都唔捨得放低。我個人覺得可以辣多小小。睇落份落好小,但食極都有👉紅棗桂圓薑茶 💰$54😋😋😋😋.3/5跟餐加差價飲品。用上透明玻璃壺,從外已睇到好足料,有紅棗、
中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖
😋😋😋😋/5
👉紅棗桂圓薑茶
💰$54
😋😋😋😋.3/5
跟餐加差價飲品。用上透明玻璃壺,從外已睇到好足料,有紅棗、桂圓肉、杞子、薑粒,樣樣都好多。紅棗整碎哂,好出味。茶好濃,睇得出係煲過,而唔係焗水出黎。飲得出係果糖嘅甜,無加調味料,原汁原味。呢啲天氣最啱飲,飲完又潤又暖。
👉抺茶紅豆貝果
💰 $32
😋😋😋😋/5
一入店舖已經比個麵包櫃吸引住,望到有bagel已經一早order定,仲要係我最鐘意食嘅抺茶味,一定要試下。我叫店員最後先上,當甜品咁食。抺茶有小小苦味,紅豆唔太甜,夾埋一齊就啱啱好。bagel焗熱咗,熱呼呼,好煙韌,一口接一口,唔覺意就食哂成個。
回頭: yesYesyes!!! 真係冇諗過食齋都可以咁滿足。甚至比正常餐好食!餐廳仲有戶外可以坐,環境好舒適☺️☺️☺️絕對會再嚟🫶🏾
#kermit食在中環