餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2017-12-17 179 瀏覽
小妹由於宗教關係最近開始初一十五都不吃肉。但由於本身唔太鍾意食澱粉質類食物,所以通常只係烚下菜食就算,食足全日,有時都幾慘,但為咗宗教信仰唯有堅持頂硬上。老公唔忍心見我次次都咁慘,所以特意打聽到依間位於尖沙咀〈雅。悠蔬食〉好味得來又有創意,所以今晚帶我去試試。上到去未入門口已經見到餐牌,都幾多選擇而且價錢唔算貴。入到去差不多係座無虛席,好多人喔!!我們點了一個套餐和兩個小食,先介紹小食部分其實即是泰式魚餅,口感雖沒有真正的魚餅那般彈牙,但味道和真的魚餅無異,而且香矛味好香,充滿泰式風味手作小漢堡是老公友人推介必定要點的小食!!小漢堡的麵包好得意,居然係用饅頭麵包但依然無損漢堡的口感,而且咬下去那刻我真的有一絲懷疑自己真的不是在吃肉嗎!!無論口感和味道真的和一般漢堡無異介紹完兩個小食後便到套餐的部分。這個餐前小食有三小類,我特別喜歡紅色邊柚香紅菜頭什果合桃沙律。什果沙律沾滿帶有柚子香味的紅菜頭汁,清甜又爽口,而合桃乾爽香脆,夾埋鮮什果一起食超正!!手卷最令我驚喜的是紫菜真的脆到《索索聲》!!我真係井底之兔,從來係街未試過食過咁爽的紫菜再配上甜甜的芒果和軟滑牛油果,好好食有時我好怕吃好深色

上到去未入門口已經見到餐牌,都幾多選擇而且價錢唔算貴。

入到去差不多係座無虛席,好多人喔!!

泰式香煎魚餅

我們點了一個套餐和兩個小食,先介紹小食部分

手作小漢堡

手作小漢堡是老公友人推介必定要點的小食!!
小漢堡的麵包好得意,居然係用饅頭麵包
無論口感和味道真的和一般漢堡無異

晚市套餐前菜

介紹完兩個小食後便到套餐的部分。

香芒牛油果苜蓿芽手卷

再配上甜甜的芒果和軟滑牛油果,好好食

菠菜桃膠忌廉濃湯

有時我好怕吃好深色既蔬菜,尤其是波菜,因為好怕果陣草青味。不過依個波菜湯令我完全改觀!沒有草青味,但忌廉的奶香味很濃,再加上像啫喱仔般的桃膠粒,口感有層次外亦很好味

松子椰菜花蘆筍忌廉燴意大利飯配酥脆腐皮卷

接著便是主菜部分,第一眼已經被〈酥脆腐皮卷〉吸引著!!擺得像金字塔的腐皮卷炸得又香又脆,雖然只是普通的做法,但造型別緻呢

飯方面因為有著忌廉所以會比一般意大利飯更香軟棉滑。再加上香脆的松子和椰菜花蘆筍等的蔬菜菇菌一起吃,口感和味道都超match

柚香蘆薈檸檬茶

飲品方面當然不是普通的檸檬茶!!
這個加了柚子蜜和蘆薈的比普通的檸茶多一份清爽和幽香。

黑加侖子乳酪蛋糕

最後我選了黑加倫子乳酪蛋糕為這餐甜美作結

蛋糕比較偏酸,可以吃到黑加倫子小粒,口感柔滑,我很喜歡呢
2017-12-03
5 分鐘 (堂食)
泰式香煎魚餅
手作小漢堡