2011-01-31 96 瀏覽
星期日, 讓爸媽放假一下, 我們二人在美孚, 陪我們的寶寶. 難得有一天週末, 我們一家人都在市區, 當然不放過出去逛逛的機會. 中午飯時間到了, 一家三口, 搭巴士來到深水埗, 找這一間我們想試好耐的"煲仔飯"店.入到來, 一個帶點古色的裝修設計, 感覺非常之典雅. 在這兒吃喝, 若是有位老師父, 泡上一壺功夫茶, 兼上講一講茶道. 感覺真是一流. 問一問之下, 原來此店原先不是食肆, 只是一家賣紫砂煲, 紫砂餐具的專門店. 順道, 因利成便, 做埋飲食. 先說茶具, 既然是紫砂店, 最為人知的紫砂器皿, 就是茶具. 沖來的一壺茶, 一壺水, 也用上靚靚的紫砂茶具. 沖出來的菜是否特別有味呢. 相信應該先要看看茶葉靚唔靚. 但有一樣野好好的, 是紫砂壺, 保溫做得好好. 之後是我們點的兩個紫砂飯. 我好肉, 而且時正寒冬, 來一個雙腸飯最好. 食素的一位女士, 就要了一個三式菇飯. BB就喝自帶的奶. 說明是紫砂煲飯, 當然是即叫即煲. 製作是需時的. 落單時, 餐牌上

說明是紫砂煲飯, 當然是即叫即煲. 製作是需時的. 落單時, 餐牌上說例牌煲可以兩個人份量. 問過之後, 說一煲有兩、三碗飯既份量. 但我們兩個, 各人又想食下自己想食既味道. 有多打就包走吧. 決定一人一煲. 兩個煲出來時, 一打開煲蓋, 覺得我們的決定是絕對沒有錯的. 那三碗飯的份量, 是細碗飯的量. 一個人, 一定食得哂.

雙腸飯, 即是臘腸, 膶腸飯. 一向是一個香嘖嘖, 惹味非常的一個煲飯. 臘膶腸, 味道很好, 非常之香口. 但絡嫌切得薄左少少, 而且, 飯香好似差少少. 看一看, 這是賣的是電砂鍋. 這砂鍋, 大概是用電去煲吧, 臘腸香就有, 但飯香欠奉. 感覺上食煲仔飯, 用瓦煲, 明火去煲, 才能說惹味.

三式菇飯, 味道清清地, 清清淡淡的飯, 反而配合到呢一度既主題. 三種菇, 配上一個薄薄的汁. 淡淡地, 菇既味混了醬汁, 反而迫出了菇既香味出來. 最好, 就係香味醬汁混埋入飯內. 不同我的, 只有臘腸有味, 飯冇味.

結賬準備走時, 原來仲有甜品未上. $46一煲飯, 有湯有糖水, 價錢都不算貴. 糖水, 一個渣咋, 一個腐竹糖水. 渣咋, 熱熱辣辣的, 夠哂渣, 夠哂甜. 非常之香甜. 但腐竹糖水, 原來是賣剩貨, 所以唔係幾夠熱, 不過好濃味, 腐竹煲好溶哂, 味道非常之香, 係凍左少少令我覺得有點失色.

地方典雅, 其煲仔飯也算是不錯的, 不過以煲仔飯來說, 始終用瓦煲, 明火去煲, 才能說惹味.