2017-08-08 884 瀏覽
沙隴餐廳係大埔廣場插旗多年,不過一直都無緣幫襯,機會到喇 ﹗普通茶餐廳出品,服務、格局、環境無咩持別,不討厭。差不多十一點無早餐喇,拿拿臨醫肚出旺角返泰拳,左諗右諗最後都係出前一丁。牆上寫著黑白配,唔知什麼來的呢?咖啡加奶?腸仔火腿雪菜肉絲米,火腿正常微彈微滑微咸香,煎煎去能帶焦香就更好啦。腸仔係熱狗腸,質感實淨,味道不過咸又不嗆喉,比起一般茶餐廳用開既超咸雞肉腸好食得多。雪菜份量也不少,用幾條肉絲作點綴,混上淡口雞湯掃落肚,總括整碗米粉都幾好食。太陽蛋腸仔回鍋肉出前一丁,回鍋肉足料無欺場,有筍有肉,寬卓不寒酸。香辣鮮筍爽脆無渣,鬆化瘦肉辛辣而散發微溫。太陽蛋帶著深橙色蛋黃,蛋黃味特濃,加上微焦蛋白香口無比,好好味啊 ﹗出前一丁煮得十分出色,熱燙燙送到。軟硬適中,不過腍不過濕,爽彈帶滑,明顯即叫即做,不是一早煮定呢 ﹗湯底濃郁可口,有料到 ﹗如果讓麵條掛上蛋漿同吃,更是天下無敵 ﹗炒蛋餐肉火腿湯米,餐肉真的強差人意,預先煎定,放了段時間,出晒油而質地略硬喇,味道變得重咸味,失望 ﹗用滾湯去去油再去去咸,好多了。炒蛋尚算合格,差一點就過老過熟。空氣中瀰漫著蛋香,食落發現沒有落鹽喎,其實加

炒蛋餐肉火腿湯米,餐肉真的強差人意,預先煎定,放了段時間,出晒油而質地略硬喇,味道變得重咸味,失望 ﹗用滾湯去去油再去去咸,好多了。炒蛋尚算合格,差一點就過老過熟。空氣中瀰漫著蛋香,食落發現沒有落鹽喎,其實加鹽同煮會更香口更美味的。淡口雞湯連米粉掃落肚,唔難食。

太陽蛋餐肉五香肉丁出前一丁,五香肉丁就真的太少喇,只有三粒左右,明白肉丁是最貴的罐頭食品呢 ﹗夠辛辣夠香口,嚥韌不肥,用麵條捲著連肉帶湯啜入口,美味無比。

太陽蛋火腿沙嗲牛肉即食麵,以身犯險,唔食出前一丁,試試普通即食麵。最緊要唔難食,淡味水汪汪雞清湯浸著白雪雪麵條,沒怎麼發脹,比出前一丁腍少少帶點粉,尚算可以呢。沙嗲牛肉跟湯底及麵條撈得均勻後,即時大大啖連湯連麵再帶肉入口,清香的沙嗲醬甜美不辣,包著軟塾嫩滑牛肉,不乾不鞋,比想像中好味。

咸魚雞粒炒飯走蔥,原來有生菜絲架?最討厭炒飯加生菜絲,搞到濕淋淋,菜莖粒就無問題。炒功一流,每粒飯到分開,每粒飯都被蛋漿包著,炒得均勻細膩,滿有鑊氣,香氣撲鼻,食慾大增 ﹗雞粒炒飯夾雜住咸魚油香直送舌尖,打滾幾回,雞甜魚咸蛋香飯香融合,滋味無窮,蠻不錯呢 ﹗最衰都係生菜絲,要挑走先食。

豉油皇雞髀飯炒底,又會配蔥油那麼特別?還以為燒味先會有。室溫雞髀瓊晒油,內外乾爭爭,陰功咯。浸到過熟沒半點肉汁,豉油味陰沉帶濁,清香欠奉,欲哭無淚。雖然炒飯高質,蛋香蛋味濃濃,又有鑊氣又有咸香,但都不能挽回多少分數啊。

豉油皇雞髀飯,特急快餐兩分鐘到站 ﹗我試過隻雞髀非常唔掂,但朋友仔唔信邪,係都要試,您喜歡啦 ﹗雞髀凍冰冰,雞肉乾鞋無肉汁,食到嘴妙妙,抵您架,唔信我,哼 ﹗極大量蔥油隊落飯面,有三份一碟飯都被油浸住,完全入唔到口,非常浪費。其實可否用碟另上呢?

茄汁豬扒飯炒底,是日快餐,因為朋友趕返,大家要食得急一點。好緊張啊,一路等一路諗到底會是什麼茄汁呢?洋蔥汁?鮮茄汁?開估喇,係我喜愛的鮮茄喎,Lucky ﹗驚典的螢光橙色,賞心悅目。

酸甜度好夾,併埋炒飯非常好味道 ﹗炒飯熱辣辣輕煙飄飄,鑊氣迫人 ﹗香噴噴,精神爽利 ﹗飯料乾爽飽滿脹卜卜,粒粒分開唔會黐埋一舊舊,感動。豬扒有驚喜,雖然只係薄薄一塊,但質地鬆軟微彈又有趙口,醃味得宜,食得過 ﹗讓香甜豬扒肉跟鮮茄汁混和躺在炒飯上再緩緩品嚐,開心到震呀。

乾炒排骨河全走,沙隴炒手果然好功夫,暫時試過既炒粉麵飯我都讚不絕口 ﹗鑊氣有,乾身不油膩,色水靚靚又顏色均勻,香氣芬芳。河粉完整彈滑,生抽老抽比例得宜又清爽。排骨肉多骨少,彈牙質地加點脆卜卜軟骨,醃味濃郁,係肥左少少,色香味美 ﹗大大碟份量足,全部灰飛煙滅,勁飽呀 ﹗

麻婆豆腐炆伊麵,最初還估計會有汁呢,誰知出品炒得既乾身又香口,大滿足 ﹗就連豆腐都炆得內外熱辣辣,外香內嫩又滑溜,非常難得。惹味微辣肉碎撈埋嚥韌彈牙伊麵一齊食,好味到不得了,比魚香茄子炆伊麵更出色,無可挑剔,滿分 ﹗

牛丸魚蛋麵加腩汁,魚蛋味道十分自家製,魚味濃散發著咸香,爽口富彈性,跟外購貨有點分別,不錯不錯。牛丸肉滲出濃濃牛肉香,感地較實淨而硬朗,肉汁較貧脊,一般。鹼水麵爽爽的,好耐無食過依款麵喇。

公司出前一丁,什麼是公司呢?好奇心驅使下,執返劑先,索價 $38 蚊喎 ﹗原來是餐腿腸蛋叉燒加菜芯。居然比全熟煎蛋,我食開太陽蛋又點會鍾意熟蛋呢?不過照食不要浪費,兩面煎得微脆焦香,都可以既。叉燒肥騰騰又乾硬,沒有燒過到齋醃叉燒,不要啊 ﹗菜芯鮮爽甜,無渣無生水味,高質。

乾炒黑椒牛柳絲意粉,死火喇 ﹗無叫全走添,依次真係揀死我,估唔到芽菜、洋蔥、韮黃有成碗飯咁多,我唔食架 ﹗牛柳絲泛著微弱的辣味,但非常咸喎,頂不緊 ﹗整碟意粉油淋淋,勁肥膩 ﹗食完嘴仔令立立,潤脣膏慳返。幸好意粉炒嚥韌有咬口,味道剛剛好。剩餘既油可以炒多幾碟小菜啊 ﹗

炸雞髀出前一丁,最愛食雞髀,食燒味都指定食髀 ﹗即叫即炸所以要耐心等候,熱騰騰吱吱聲送到,雞皮香脆,雞肉嫩滑,比起豉油雞髀好食多倍啦 ﹗

豉油味突出,明顯地用豉油雞髀炸囉,味道都幾好,內外醃得入味,不過偏咸一點點。最後添點刺激黎返篤辣椒油先,讓麵條掛上辣椒油大大力啜入口中,突如其來的桂林風味,夠辣夠香,Good ﹗

淨魚蛋走蔥,又會咁得意係紫菜底既?仲有片頭併魚蛋添喎,正常兩樣都要加錢架。魚蛋味道十分自家製,魚味濃散發著咸香,爽口富彈性,跟外購貨有點分別,不錯不錯。魚片頭皮香肉彈,咸味都幾強。紫菜湯好好飲,加埋辣椒油更加忍唔到口,全部倒晒落肚啦。

菜芯炒斑腩,茄子賣晒,我想食茄子架,唯有轉菜芯。鑊氣十足,大大碌菜芯爽脆充滿水份。斑腩外層滑嘟嘟,魚肉鬆軟味濃不腥,但食完好頸渴啊。
腸仔火腿雪菜肉絲米
太陽蛋腸仔回鍋肉出前一丁