2020-01-12
今日心情靚靚,因為夜晚去咗尖沙咀嘅豐食佢哋嘅omakase。我今晚食嘅嘢由Billy師傅主理。Billy師傅全程介紹住每道食材,大家一路傾住計咁食,氣氛非常之好。我食嘅係[盛]course,有前菜、時令壽司、味噌湯同埋甜品。前菜嘅柚子醃大根爽脆清甜,好正。嚟到時令壽司,Billy師傅會就住你食嘢嘅速度而製作,所以食得好舒服。而壽司內已有wasabi、面亦會有醬油/即磨海鹽調味,基本上唔需要再點豉油。活赤貝 - 好爽身,鮮甜。間八魚 - 甘香美味,爽口彈牙。昆布漬劍魚 - 魚身滲透住薄薄嘅昆布香。燒油甘魚腩 - 燒一燒後,油香味更突出。縞鰺(深海池魚)面頭嘅蒜同京蔥令縞鰺鮮味提升不少。マクロ - 依一個係最近主骨嘅位置,吞拿魚最味濃郁。穴子 - 汁係用魚骨淆製,所以斬好香濃魚味。拖羅海膽 - 滿滿嘅拖羅蓉,面頭再加上海膽,新鮮甜美。一淡放哂入口,超滿足兩日熟成大拖羅 - 另一位主理師傅(Michael師傅)請在場客人食嘅壽司。第一次食熟成大拖羅,好食嘅程度係筆墨所不能形容,南瓜魚湯 - 味噌湯嘅有魚嘅鮮,亦有南瓜嘅甜味,兩暫味道好夾。最後食埋熊本赤蜜瓜,係一個好好嘅總結。
活赤貝 - 好爽身,鮮甜。
間八魚 - 甘香美味,爽口彈牙。
昆布漬劍魚 - 魚身滲透住薄薄嘅昆布香。
燒油甘魚腩 - 燒一燒後,油香味更突出。
縞鰺(深海池魚)面頭嘅蒜同京蔥令縞鰺鮮味提升不少。
マクロ - 依一個係最近主骨嘅位置,吞拿魚最味濃郁。
穴子 - 汁係用魚骨淆製,所以斬好香濃魚味。
最後食埋熊本赤蜜瓜,係一個好好嘅總結。