2013-10-01
想去Bellini已經有差唔多一年既時間,因為唔係太多港島food buddies既關係,結果等到同屋企人食生日飯先有機會去。我用tablemap book枱,本來約7:30, 不過佢地打黎話每逢假日晚市分6:30同8:00場,想Book枱既朋友要注意。第二樣要注意既係佢地有好多個menu:a la Carte, set dinner, tasting menu (其實只係個頭盤勁啲同甜品由Brownie變cheesecake, 唔算真正既tasting menu), 是日精選menu, 成4個咁多,互相有啲非常相似既菜式名,材料應該差唔多,只係煮法稍有不同,令食客睇得幾辛苦,個人認為需要搵人執執個menu。北海道帶子刺身燴大蝦,散叫。牛油汁真係全牛油咁滯,味道較單調。蝦有兩雙,經炭火燒過,味道OK,但新鮮度一般。帶子得三粒,比一般食開既帶子細隻,而 且 碟頭盤始終係熱既,究意加入帶子刺身係咪畫蛇添足呢?露筍我冇食到,但師傳似乎冇乜心機,切到又長又短咁,如果切到剛好一半既話賣相一定加分!頭盤仲加咗個鮮茄藍青口,數量唔多,五個人分每人大約食兩三隻。 青口都新鮮,汁可以再杰啲令青口可以沾多
第二樣要注意既係佢地有好多個menu:a la Carte, set dinner, tasting menu (其實只係個頭盤勁啲同甜品由Brownie變cheesecake, 唔算真正既tasting menu), 是日精選menu, 成4個咁多,互相有啲非常相似既菜式名,材料應該差唔多,只係煮法稍有不同,令食客睇得幾辛苦,個人認為需要搵人執執個menu。 北海道帶子 刺身燴大蝦,散叫。牛油汁真係全牛油咁滯,味道較單調。蝦有兩雙,經炭火燒過,味道OK,但新鮮度一般。帶子得三粒,比一般食開既帶子細隻,而 且 碟頭盤始終係熱既,究意加入帶子刺身係咪畫蛇添足呢?露筍我冇食到,但師傳似乎冇乜心機,切到又長又短咁,如果切到剛好一半既話賣相一定加分! 頭盤仲加咗個鮮茄藍青口,數量唔多,五個人分每人大約食兩三隻。 青口都新鮮,汁可以再杰啲令青口可以沾多啲汁,而且食o個陣我地冇包冇飯,啲汁沾唔到落青口度就洒左。 龍蝦湯單叫$58,跟餐加$38,味道尚算濃郁,質地唔算好稀,蝦肉有一兩粒,以呢個價錢黎講算係水準之作! 呢個係跟餐既沙律。唔好以為個沙律係我地食咗幾啖先影相,其實佢真係一上菜已經係細到冇朋友!本身個份量已經少得可憐,佢可以選擇用個細碗裝住,但就偏偏用咗隻正常碟裝,令本來少既菜顯得更少.... 因為我唔太鍾情 甜品,呢排又飲咗好多奶茶,所以冇叫餐,散叫咗呢個大蝦鮮茄海鮮意大利飯。蝦都係炭燒既,同前菜o個隻一樣味。海鮮都幾多,有蜆、魷魚等。意 大利飯應該照港人口味整得較“林”,不過各位食客可以叫佢整硬啲都得。整體味道冇乜驚喜,略賺有少少過鹹,鮮茄味不足。 呢個係爸媽跟餐既美國安格斯牛扒同大蝦紅花忌廉意大利飯。牛扒都算幾有肉味,但因為脂肪唔夠所以質感較實。個意大利飯就有點失望,味道唔突出之餘,亦出現我碟飯一樣過鹹既情況,而且賣相較普通。
我地除咗以上兩碟意大利飯,仲叫咗兩碟意粉,但每隻碟邊都一樣灑上紅花粉,有時唔單止唔襯,亦會令人覺得沉悶,希望餐廳可以改善。
最後上咖啡同茶,我哥同爸都話個咖啡好香好濃郁,值得推介!(我唔飲咖啡所以唔評價了)
整體黎講食物同服務水平一般,飲既反而令人有驚喜,價位亦都適中。
題外話/補充資料:
逢星期一至四生蠔有半價,有興趣既朋友都可以去試下!