2020-09-25
終於頂到星期五了,返左成個星期工。今日晚飯並唔可以馬虎。唔講你地唔知 紅磡區 有條美食街。位於:「紅磡崇潔街」行左幾間都冇咩心水, 係美食街中段位 比我發現左呢間韓國餐廳。「食道樂」我企左係佢門口 目不轉睛 。比佢地既食物圖片深深吸引住,就好似 圓筆永遠被筆刨 深深吸入!吸我入去!入到去。 「啊 ~」又估唔到 員工甘親切。 令到我 心情極之 舒暢! 開心落單先。哈哈 落完單 9秒9既速度 細心上了 小菜,及茶。 呢一點好加分!真心 簡單得黎,好重要既餐飲細節。第一道菜黎左:「食道樂 牛排骨湯 」 第一點 湯夠熱得黎暖 ,岩哂心急既我 一匙羹湯溝一匙羹飯,完美配搭。佢湯入邊啲牛肉鮮味直接融入喺碗湯入邊。 牛肉簡直就係,好似置身於海底中的一隻牛。 入晒味好好味!淨係條金菇都可以綠葉便翡翠,因為都係入晒味好好味重點推介!重點推介!第二道菜:「韓式醬烤LA排骨」你地知唔知咩叫美食中的混血兒?韓式醬 甜甜地,再溝埋LA既牛。呢D就叫做美食中的混血兒!!!。 唔係請笑 我直接包落生菜到 加D泡菜 再加少少辣醬。 即刻變成 好清純既混血兒!非筆墨可以形容,你地有機會一定要點呢個餸。因為 美食
第一道菜黎左:「食道樂 牛排骨湯 」
第二道菜:「韓式醬烤LA排骨」
你地知唔知咩叫美食中的混血兒?
韓式醬 甜甜地,再溝埋LA既牛。呢D就叫做美食中的混血兒!!!。 唔係請笑 我直接包落生菜到 加D泡菜 再加少少辣醬。 即刻變成 好清純既混血兒!非筆墨可以形容,你地有機會一定要點呢個餸。因為 美食中的混血兒 你地唔試就走寶了。
第三道菜:「蔬菜煎餅」
果然有料到,啲蛋漿完美包圍蔬菜,煎到好香。啖啖蛋又啖啖蔬菜,雖然佢係煎出嚟。但係感覺上勁健康。 再加上佢地店溝左隻醬去點。 對唔住冇挑剔,我話比你哋知,一樣嘅餸越簡單越複雜。你地點左就會明白我講咩!真心推介。
最黎我想講 廚師係正宗韓國人!因為我臨走既 我壓抑唔到自己嘅情緒,我同佢講左好好食 。
但佢用韓文回答我!令到我明白透過美食可以認識到朋友。我講左句:「Ma Shi Da(맛있다)」 =好味道!
韓國廚師姐姐講左句:감사합니다 (kam sa ham ni da/ 琴沙堪咪打)
我會再黎食呢間:「食道樂」