2022-08-18
等咗差不多3年,今日終於等到呢一間茶樓重開早市。小弟已經幫襯咗十幾年, 點解咁長情?全因為呢間茶樓員工服務有禮待客,地方間隔寬敞,枱與枱之間沒有擠迫感,禮堂又夠開揚光猛,環境又夠寧靜,係一個畀鍾意慢慢歎茶嘅人嘅好地方。呢度出品嘅點心係屬於中高質素以上,價錢都係中等,成正比丫。今次重開早市,提供咗三款孖寶畀大家揀,另特價點心紙都有十多款點心畀大家選擇,今日我選擇$38嗰款孖寶,揀咗炒米粉,同埋鵪鶉蛋燒賣,再單叫咗個$18鮑魚雞球大包。炒米粉係用咗銀絲米粉,配料有火腿、紅蘿蔔、西芹同埋生菜,米粉不硬不軟,足料,味道正常,炒得夠鑊氣,分量不算大碟,但以孖寶來講可以接受。鵪鶉蛋燒賣件頭頗大,鵪鶉蛋十分軟滑,燒賣肉質鬆軟,蝦肉爽口,呢個好味抵食。鮑魚雞球大包,件頭就細咗啲,但係就十分足料,飽皮十分鬆軟,餡料真係有一隻bb鮑魚,另外仲有幾粒雞肉,一角冬菇,一粒鵪鶉蛋,少量蝦肉及少量蘑菇片, 味道可以呀。食咗三樣嘢,全單埋數$74,價錢合理,最緊要係坐得舒服,食得開心。