2022-02-15
等了又等…終於等到台灣無老銅駕臨香港了🇭🇰雖然冇得親自飛去台灣食,但可以喺香港止住咳先啦😍1️⃣鴛鴦鍋(每枱$88)+湯底(每位$78)♥️麵包豆腐+鴨血可以無限添加🌶無老辣香鍋:我哋要最Basic 既辣,店員話唔夠可以再加辣😁我哋就覺得岩岩好,事關我哋唔係好食得辣,鍋底好香又唔搶喉👍🏻❄️冰淇淋豆腐鍋:湯底入面有紅棗,蒜頭粒,杞子等…類似淡豆漿味但好清甜,另有少少中藥味~唔苦嘅唔使擔心,整體好有層次!壓軸出場既❄️冰淇淋豆腐,豆腐加入魚漿及花枝漿,放湯滾大約3分鐘就得,入口棉滑,吸埋湯汁好正(可額外加$10/1)2️⃣招牌手工三色滑$168: 一次過食晒三款口味😍蟹滑膏好鮮味有特色/蝦滑爽口彈牙/瑤柱滑好多瑤柱絲👍🏻值得試!3️⃣排骨酥$68: 放湯大約3分鐘就可以,記得唔好放太耐如果唔係會太淋!食落味道好似去咗台灣嘅夜市咁嫁😍4️⃣特選牛拼盤$498: 喱個價錢食到四款牛既部位✨(#牛邊抓/封門柳/牛頸脊/#牛黃喉)打#是我最喜歡的,前者牛味特別濃郁,後者口感超爽😋整體唔錯,值得叫~飲品1️⃣水蜜桃沙冰(free): 會喺用餐60分鐘後比你,可以添加,未到甜甜地幾好又解膩。2️⃣蜂蜜檸檬愛玉$58: Size好
1️⃣鴛鴦鍋(每枱$88)+湯底(每位$78)
♥️麵包豆腐+鴨血可以無限添加
❄️冰淇淋豆腐鍋:湯底入面有紅棗,蒜頭粒,杞子等…類似淡豆漿味但好清甜,另有少少中藥味~唔苦嘅唔使擔心,整體好有層次! 壓軸出場既❄️冰淇淋豆腐,豆腐加入魚漿及花枝漿,放湯滾大約3分鐘就得,入口棉滑,吸埋湯汁好正(可額外加$10/1)
飲品
2️⃣蜂蜜檸檬愛玉$58: Size好大杯,味道酸酸甜甜,好清新。
💥環境💥
8000呎超大空間,另設VIP房;木椅配天燈好有台灣味道✨而座位分隔得好好又寬闊,旁邊還有自助醬料區(設有白飯捉供)
💥服務💥
服務一流,店員好主動又好有禮貌,坐低先會介紹Menu,之後加茶/加鴨血等等完全唔需要提👍🏻有種賓至如歸嘅感覺啊。