2017-12-06 234 瀏覽
辛苦完成工作後,想好好獎勵自己,於是約咗朋友嚟食甜品。睇完餐牌,見到有席前甜品,好想見識吓係咩嚟,於是決定叫呢個。Welcome Drink - 未食嘢前就先上呢杯飲品,用試管裝住士多啤梨味飲品,甜甜酸酸,好開胃! Improvisation - 師傅問我哋要咩顏色嘅墊枱紙,我哋揀咗黑色,跟住佢問我哋想寫咩字或者要咩公仔,因為我哋唔係慶祝性質,所以要咗隻minion,佢就開始席前製作甜品。師傅一邊製作,一邊介紹每款汁醬同材料,整整吓仲會俾啲材料我哋試吓,睇住個甜品一步步咁完成,好期待食佢呀! 當以為已經完成之際,重頭戲嚟啦! 雪糕以液態氮製作,成個盤都煙霧瀰漫,視覺效果一流,啲雪糕整完係一嚿嚿,跟平時見到嘅唔同。當個甜品完全嗰一刻,真係成件藝術品,靚到唔捨得食落肚。醬汁有椰子、車厘子及芒果,食材有朱古力脆片、朱古力布甸、柚子啫喱、熱情果蛋糕、綠茶mochi、熱情果辣椒布甸、拖肥脆糖同鮮果,雪糕係竹炭雪糕同雪梨柚子雪糕,面頭再加上龍鬚糖,質感同層次都好豐富,食材有甜有酸,有啲又脆,有啲就煙煙韌韌,再自由配搭唔同食材同醬汁,啖啖都有新鮮感,食落亦唔會覺得膩。另外,呢個餐包咗2款飲品,我叫咗
辛苦完成工作後,想好好獎勵自己,於是約咗朋友嚟食甜品

餐前飲品

Improvisation

另外,呢個餐包咗2款飲品,我叫咗 Raspberry & Strawberry Tea,朋友就叫咗 Lemon Green Tea,2款都係酸酸哋,好 refreshing! 邊食甜品邊嘆果茶,再傾吓計,望吓出面嘅銅鑼灣夜景,咩煩惱都無晒~~~
2017-12-01
$191.4 (晚餐)
餐前飲品
Improvisation