9月4日, 終於都迎來我倆嘅結婚一週年! 梗係要請個假, 再一早起身先食個美味午餐! 未到12點我地就嚟到銅鑼灣, 預備去天膳食日本野~ 去到都係佢地啱啱開咋, 我地就成為佢地第一對客人, 坐喺sushi bar, 望住師父整壽司俾我地, 別有一番風味~::: 天膳壽司便當 ::: $180隨每個set lunch都會先附送上麵豉湯同蒸蛋, 麵豉湯味道普普通通, 鹹鹹地湯味都算濃, 勝在洋蔥、豆腐、紫菜同豆卜都幾多, 唔錯~ 蒸蛋如常有冬菇、雞肉、銀杏同魚蛋, 蛋都幾香甜香滑, 要襯熱食, 凍咗就會乾咗少少… 配料都幾好味, 尤其冬菇魚蛋好入味, 但係雞肉就嚡咗d, 比較失色…上枱嘅便當最好嘅就係可以滿足貪心嘅人, 因為一個便當可以有齊5樣唔同嘅日食~當中包括壽司、天婦羅、甜蛋、鯖魚同樣似牛腩嘅野~ 壽司唔駛講, 應該係呢度嘅招牌, 魚生十分油潤新鮮! 壽司件數唔多, 亦都只係普通嘅三文魚吞拿魚咁, 但係呢d基本野先見真章, 新鮮程度唔駛講, 壽司飯都好好味, 正! 天婦羅有一隻蝦加d蔬菜, 蝦就只係中規中矩, 熟咗d以致蝦肉有少少實… 甜蛋、鯖魚都唔錯, 味道好以好正宗咁, 都可以滿

::: 天膳壽司便當 ::: $180
當中包括壽司、天婦羅、甜蛋、鯖魚同樣似牛腩嘅野~ 壽司唔駛講, 應該係呢度嘅招牌, 魚生十分油潤新鮮! 壽司件數唔多, 亦都只係普通嘅三文魚吞拿魚咁, 但係呢d基本野先見真章, 新鮮程度唔駛講, 壽司飯都好好味, 正! 天婦羅有一隻蝦加d蔬菜, 蝦就只係中規中矩, 熟咗d以致蝦肉有少少實… 甜蛋、鯖魚都唔錯, 味道好以好正宗咁, 都可以滿足到我食到好多唔同種類嘅日本菜~
食完個便當, 原來個set lunch仲有雪糕同生果, 為成個午餐完成一個終結~ 雪糕有芝麻同綠茶揀, 普通貨色. 生果好有心思咁切咗一楷仔, 賣相幾特別, 份量就少咗d.

::: 自選壽司 ::: $170
除咗便當可以滿足到貪心嘅人試勻唔同日食之外, 令一大受歡迎嘅自選壽司set亦啱晒我地呢d壽司迷! 自選壽司選擇都幾豐富~ 我揀咗三文魚、甜蛋、甜蝦、希靈魚、大拖羅、帶子、白身魚、鯖魚、海膽同三文魚小卷等十款~ 刺身類別一上枱全部油潤光澤, 睇得出用料新鮮! 不過我地影咗一輪相先開始食, 連壽司師傅都提醒我地要快d食喇唔係就會乾晒~ 三文魚同大拖羅等如魚味鮮濃, 最正嘅係海膽~ 味道豐富濃郁~ 好好味!

唔單止食材新鮮, 最印象深刻嘅更加係壽司主理師傅嘅認真, 做完個便當, 服務員放上枱, 師傅一睇擺錯咗位竟然呼喝嗰位同事~ 而我地當然食物上枱就左影右影, 師傅太認真喇, 好心叫我地快d食, 唔係d魚生好快會乾~ 真係有專業精神, 係值得我地專敬嘅~ 一路食, 都一路有人入座, 仲有不少係熟客, 同個壽司師傅有講有笑, 唔知佢係咪先係呢度老闆呢?
天膳壽司便當 自選壽司
海膽壽司