知道加藤先生今日會係店入面示範拉糖, 所以特意再去幫襯一次4點幾去到, 加藤先生先後整左幾隻糖戒指同埋拉左D好薄既糖片比在座左客人見佢搣左舊糖出來, 用火槍燒幾下, 再拉幾下, 就由一舊糖變成薄糖片簡直大開眼界 !!早幾日食過2款之後, 今日又揀左3款來試先係店內食左件Elairs (泡芙), 我自己本身好鍾意食Elements果度既一間餅店的Elairs所以今日特意試試A La Folie的ElairsA La Folie繼續有驚喜比我 !!平時既Elairs入面多數都係Custard Cream, 但呢度竟然係用新鮮香蕉做餡之後, 買左2件蛋糕返屋企食果日試左少少cheesecake已經覺得好好食, 所以今日買左1件返去再試真D另外就揀左件抹茶蛋糕, 因為自己本身鍾意抹茶, 同埋見佢外形幾靚店員小心翼翼將2件蛋糕固定係盒入面Le Matcha唯一美中不足既地方係, 圍邊超薄既朱古力痴左好多係張透明紙果度切開蛋糕, 原來入面有3種唔同既野配合外面既抹茶mousse : 朱古力海綿蛋糕、朱古力mousse、日本大納言紅豆一件咁細既蛋糕, 真係估佢唔到收埋咁多野 !!整體好滑, 幾樣野夾
知道加藤先生今日會係店入面示範拉糖, 所以特意再去幫襯一次
簡直大開眼界 !!

早幾日食過2款之後, 今日又揀左3款來試
所以今日特意試試A La Folie的Elairs
Elairs Au Chocolate
Elairs Au Chocolate (裡)
A La Folie繼續有驚喜比我 !!

之後, 買左2件蛋糕返屋企食
店員小心翼翼將2件蛋糕固定係盒入面
Le Matcha
Le Matcha (裡)
Le Matcha
朱古力海綿蛋糕、朱古力mousse、日本大納言紅豆
一件咁細既蛋糕, 真係估佢唔到收埋咁多野 !!
整體好滑, 幾樣野夾埋但都唔會搶到亂晒龍, 好神奇
藍莓檸檬芝士蛋糕
藍莓檸檬芝士蛋糕 (裡)
店員話係用低溫方法做的
呢個芝士蛋糕同平時的好唔同, 平時的多數比較實淨黏口, 呢個好軟身鬆化
但呢個唔算最驚喜, 因為好戲在"下面"
平時的餅底多數係用消化餅, 但呢個係加入左合桃肉 !!!!!!!!!!!!!
但我個人另外更加欣賞既係餅師一絲不茍既選料要求
從蛋糕既上方望落去, 你會見到每粒藍莓既size都係差唔多
而呢個只有6, 7cm左右直徑既蛋糕上面, 就已經有9粒藍莓同1粒草莓

蛋糕又好味, 又有驚喜, 仲食到師傅既心機
絕對係值回票價 ... 兼且有賺 !!

2014-01-12
外賣自取
$120 (宵夜)
Elairs Au Chocolate