2015-12-09
都係嗰句,恭喜晒 ﹗行程緊密!粉嶺長華邨、鶴藪水塘、大埔鳳園、三門仔、上水、大埔、佐敦,今晚飲完再大埔最後上水,睏死我咩!羅生羅太美酒佳餚,鴻運乳豬全體、碧綠蚌片蝦仁、銀湖蟹肉雙翡翠、黃金鵝肝海螺酥、紅燒竹笙雞絲翅、生扣南非原隻鮮鮑魚、清蒸大海石斑、一品脆香燒雞、湯州炒飯、干燒伊麵、百年好合、甜甜蜜蜜。一年前都係依個場飲喜宴,內籠無變,連菜單都係大同小異。食野要緊,唔飲酒比較安全,整壼鐵觀音先。阿姐勁聞塞囉,我都話要鐵觀音咯,係都要比潽洱我 ﹗都叫您成壼茶放低咯,係都要攞走,唔通我次次叫您埋黎酙咁麻煩咩 ﹗激鬼死 ﹗好采最尾都換返鐵觀音成壼放係我面前,一早叫您地咁做架啦 ﹗不飲不飲還需飲,好啦 ﹗好啦 ﹗飲一杯好喇,飲勝 ﹗一開始就停唔到啦,一二三四五六七杯 ﹗叫左您地唔好迫我咯。羅生羅太簽完結婚證書,祝埋酒就可以開飯喇 ﹗請大力鼓掌 ﹗鴻運乳豬全體,今日我地依枱坐無虛席,坐足 12 位食家呢 ﹗仲想貪心食多幾份添,哈哈。今次依隻豬得喎 ﹗身材好 fit,三層 layer 清晰可見又平均,脆皮、滑膏、瘦肉,各自各精采,瘦肉豬肉味濃,咸香清爽不混濁,好味 ﹗碧綠蚌片蝦仁,上次係西蘭花蝦球
碧綠蚌片蝦仁,上次係西蘭花蝦球珊瑚蚌,今次換黎蜜糖豆蝦球蚌片,顏色鮮艷奪目,賣相吸引,仲香噴噴添,讚 ﹗我食野就最唔客氣架喇,黎招連環拳,每款夾幾舊先。蝦肉好爽甜又新鮮呢,好開心啊 ﹗蚌片就好腍,不過帶淡淡海螺味,都滿意。蜜糖豆非常爽甜多汁,食到索索聲。我都係近年先開始食到甜椒架乍,以前覺得太重草青味食唔到,依家就覺得爽甜清新好味道囉。
銀湖蟹肉雙翡翠,銀湖?真係估唔到會係咩黎,原來係蛋白花呢。始終拆解唔到咩係雙翡翠,都係得西蘭花乍喎,應該打錯字啫。草菇雖然係罐頭貨,但處理得宜無澀味,仲甜美多汁菇味濃。西蘭花脆卜卜又爽口,混上鮮甜蟹肉芡非常冶味啊 ﹗
黃金鵝肝海螺酥,似乎食材跟海螺無咩關係,應該係個外觀捲到似海螺啫,我起個名為千絲鵝肝卷囉。創意同外觀都滿分,但味道上就差左少少,整個口感都非常乾燥,味道又非常單調帶油膩,鵝肝味好弱,完全食唔到,配返個醒胃帶酸既汁會更好。
紅燒竹笙雞絲翅,食翅係無需加醋架呢,醋只係食完用作解解膠質啫。湯底香濃,啖啖都有料,雞絲翅針掛上大量高湯衝入口,美味極了 ﹗爽呀 ﹗食完呷啖醋,舒服晒 ﹗
生扣南非原隻鮮鮑魚,又有鮑魚食喇,梗係要成隻咬先夠豪氣啦,用刀切會破壞左佢既質感及影響味道架 ﹗狠狠地咬啖先,好鮮啊 ﹗蠔汁扣得入味,鮑肉彈彈的,一啖未食完已經想咬下一啖喇,好好味 ﹗新鮮爽嫩生菜撞上鮑魚蠔汁點會唔好食呀 ﹗仲要大大啖不停地塞入口添呀 ﹗
清蒸大海石斑,有朋友仔已經食飽,咁我可以全力開動喇 ﹗大量魚肉撈上蒸肉豉油掃入口,大滿足 ﹗魚肉結實帶點滑,魚骨魚尾魚鰭無一幸免,被我啜得乾乾淨淨 ﹗連兩塊極品面珠登都全收到我肚裡去,唔好意思喇 ﹗好味道 ﹗
一品脆香燒雞,皮香肉嫩,薄薄外皮脆卜卜。髀肉超級幼嫩,胸肉都好腍唔會鞋,只係雞味好淡,點黑糖豉油都幾好味噃。湯州炒飯,都幾多料喎,似乎食得下,試左先講 ﹗都係偏淡又無鑊氣又濕,麻麻地。干燒伊麵,今次終於合格喇 ﹗雖然都係腍左少少,但味道特濃,當係撈麵都唔錯。