2018-08-13 218 瀏覽
由細睇到大既老夫子,喺元朗開左分店,咁啱今日嚟到元朗就同中學同學去懷舊一番!我去之前以為老夫子呢d咁耐歷史既卡通人物唔會太受時下年青人歡迎掛? 結果係相反,餐廳由本地人到遊客都坐滿餐廳我哋亦要等左陣先入到去!餐廳由門口到入面既佈置都充滿老夫子漫畫既裝飾,就連檯面到餐具都一絲不茍,對於老夫子漫畫迷真係非常滿足!餐廳主打懷舊同茶餐廳美食,餐牌入面唔難揾到老夫子同其他角色既蹤影! 估唔到我哋晚上7 點嚟到,好幾款招牌小食如蔗蝦,乳鴿等都已經售罄,可想而知老夫子係幾咁受歡迎!我就叫左杯咸檸七,咸檸檬用上泰國入口既產品,打碎晒,唔駛出力篤檸檬,一搞就散開,令整杯汽水都充滿咸酸味,份外醒神!同行友人就叫左杯紅豆冰!賣相都幾吸引!呢個係友人叫既餐附送既羅宋湯,普普通通!反而友人叫既鐵板雞扒伴吉列炸蝦就十分吸引,鐵板熱辣辣嚟到,加入黑椒汁,我都差d相改個自己個order叫佢個餐!雞扒份量十足,比手板還要大,我也切左一片來試,外皮煎得香脆,雞肉也嫩口,配上惹味黑椒汁真係非常吸引,很有傳統港式西餐風味! 意粉也做得有咬口,唔會煮得太稔,不錯不錯!我就點了一個鮮茄焗豬扒飯,茄味跟芝士味十足,滿滿鋪在飯面,

同行友人就叫左杯紅豆冰!賣相都幾吸引!

呢個係友人叫既餐附送既羅宋湯,普普通通!

我就點了一個鮮茄焗豬扒飯,茄味跟芝士味十足,滿滿鋪在飯面,飯有炒底,有蛋花,豬扒肉汁也頗豐富,熱辣辣配上蕃茄味十足的醬汁,真係好開胃!

飯後叫左個超邪惡的夢幻堡壘(一口西多士配雪糕) 西多士一口一件,不用切,也不太油膩,配上雪糕嚟食,一熱一凍最過癮,或者再加上煉奶,成為超甜邪惡甜品

夢幻堡壘

今晚呢餐重點原本在老夫子,無諗過食物都同樣出色,埋單200 多,價錢算合理!幾好!

夢幻堡壘