2017-06-28 122 瀏覽
京林屋同小山園一樣,都係香港出名既抹茶甜品專賣店,雖然面對Via Toyko等等過江龍既挑戰,但京林屋都一直保持到水準,無論係主食定甜品,都對得住香港抹茶龍頭界既頭銜,其實早係佢搬舖裝修之前,都好想去食多幾次,但無奈次次都就唔到時間,終於有日與朋友相約逛銅鑼灣,又咁啱見到佢新舖裝修完,當然要試下久違既抹茶香。抹茶牛奶味道不過不失,比起以前黎講抹茶香無咁出,而且唔知係咪落左太多冰既緣故,所以味道偏淡,飲落去奶味唔算太出。但天氣酷熱叫一杯頗能夠消暑解渴。桃味焙茶一上到黎桃香味四溢,店員會貼心咁比張指引我地點飲,第一杯茶係師傅調配好既,可以趁熱飲,飲落去唔會桃既甜味會隨著茶味既餘韻慢慢回甘,係京林屋餐飲既必叫之選。京式鰻魚飯呢個京式鰻魚飯好足料,面頭舖滿曬鰻魚,而且佢地既角切同出面日本餐廳既角切唔同,大大舊肉唔呃秤,作為一間甜品店黎講份量絕對反映到佢地既誠意,蛋絲同紫菜配埋醬油飯一齊食好開胃,而鰻魚雖然食得出唔係即叫即燒既高檔嘢,但$98足料之餘,仲夠曬入味,收得貨。林屋和食料理呢款林屋和食料理賣相就十分精緻啦,涼菜如秋葵、蛋餅、木耳絲、蝦餅等口味上既嘢見人見智啦,但個沙律同燒鯖魚就要比li

抹茶牛奶

抹茶牛奶

林屋和食料理

呢款林屋和食料理賣相就十分精緻啦,涼菜如秋葵、蛋餅、木耳絲、蝦餅等口味上既嘢見人見智啦,但個沙律同燒鯖魚就要比like,沙律口感清爽,鯖魚亦唔會好乾身,醃製得夠入味,剩係呢度少少鯖魚都夠送成碗飯。

抹茶卷蛋
呢個係我黎京林屋必食,鬆軟的蛋卷加上濃郁既抹茶雪糕係絕配,而蛋卷方面內餡有好多抹茶忌廉,又可以配搭雪糕、紅豆同丸子有唔同口感同層次,最重要係蛋味同抹茶味好平衡唔會搶味,呢個真係誠意推介。

呢個雪糕杯就唔多講啦,顏值高係好多女仔番點番點再番點既熱門甜品,頂係雪糕,然後依次有綠茶蕨餅、丸子、脆米、綠茶cream、草莓醬、鮮奶忌廉、草莓醬。味道由淡到濃,唔會食到飽飽濟濟。
2017-05-31