2017-05-12 233 瀏覽
經過見到門口排長龍,行近啲八卦下,原來係綠茶雪糕。見到啲人一路行一路食,好似好滋味咁,搞到我心郁郁又排埋一份隊。其實加3蚊多條kitkat有啲貴,但係我又未試過綠茶kitkat喎,所以就忍痛嘟左10蚊叫左個有kitkat嘅。說時遲那時快,老麥妹妹以拔刀齋的速度,遞左個甜筒俾我。一拿上手,忽然覺得手感沉實敦厚。原來甜筒紙厚度不菲,同哈記比起來,講厚度的話有過之而無不及。伸脷一瀨,清雅嘅綠茶香氣充滿了鼻腔。張口一咬,濃郁嘅綠茶味充滿了口腔。咕嚕一吞,淡淡嘅綠茶餘韻充滿了喉嚨。因為係軟雪糕,入口即溶,綠茶香氣更加明顯。因為有雪糕,所以kitkat唔會太甜。好好味,但係又唔捨得食太快。當我仲陶醉係個綠茶甜筒嗰陣,唔經唔覺已經食埋最後一啖,但奇怪嘅係...個甜筒殼仍然堅挺,咬落仲脆卜卜!10蚊真係值回票價,但係下次我都係會買7蚊嘅,慳番啲錢。
綠茶雪糕+綠茶kitkat
外賣自取