經過白加士街澳牛同麥文記,兩間都大排長龍,完全唔使諗同朋友誤打誤撞之下經過呢間社交平台feel嘅茶餐廳🤣最出名係佢個熊仔冰同「一夜爆富劉華多士」(即係阿華田西多士)▶️ 常餐- 叉燒仿鮑片通粉 ($48+7)可以自由揀選配料一款,其後每款+$7麵底可揀米粉/ 米線/ 通粉/ 公仔麵賣相唔吸引😅幸好味道比賣相好湯底好濃雞湯味,鹹鹹地同時唔覺好MSG通粉唔錯,唔係快熟通粉,咬落有質感,中間通窿好掛湯👍🏻份量仲好多叉燒望落冇色澤 (明明見人哋黯然銷魂飯啲叉燒好靚)🐷好彩都有蜜汁甜甜嘅味道,切得薄身半肥瘦,只係部份位置比較韌鮑片幾有咬口,切成絲可能會較好,可惜得四片可跟蟹柳炒蛋餐包或時疏,健康啲揀咗菜心🥬鍾意佢係烚菜心,食落翠綠新鮮旁邊倒上蠔油,唔會乏味,蠔油同菜心係絕配▶️ 海南雞飯餐 ($60)朋友點嘅,賣相唔錯係我見過咁多油飯之中比較黃嘅一個🤣雞肉連骨🐔算有啲肉肉質淋不過唔夠滑嫩同欠缺油香可以點蔥油同辣醬另外跟中湯同一碟菜心,幾抵食▶️ 樽裝熊仔奶茶 (+$19)某程度上係為咗佢而嚟🐻茶底可自選,揀咗最原本嘅絲襪奶茶熊仔冰的確幾可愛😻做埋「毛毛」面將奶茶倒落去好有儀式感奶茶醇厚,茶味比奶味出,
經過白加士街澳牛同麥文記,兩間都大排長龍,完全唔使諗
同朋友誤打誤撞之下經過呢間社交平台feel嘅茶餐廳🤣

▶️ 常餐- 叉燒仿鮑片通粉 ($48+7)
可以自由揀選配料一款,其後每款+$7
麵底可揀米粉/ 米線/ 通粉/ 公仔麵
賣相唔吸引😅幸好味道比賣相好
湯底好濃雞湯味,鹹鹹地同時唔覺好MSG
常餐- 叉燒仿鮑片通粉

叉燒望落冇色澤 (明明見人哋黯然銷魂飯啲叉燒好靚)🐷
好彩都有蜜汁甜甜嘅味道,切得薄身半肥瘦,只係部份位置比較韌
鮑片幾有咬口,切成絲可能會較好,可惜得四片

可跟蟹柳炒蛋餐包或時疏,健康啲揀咗菜心🥬
鍾意佢係烚菜心,食落翠綠新鮮
旁邊倒上蠔油,唔會乏味,蠔油同菜心係絕配

▶️ 海南雞飯餐 ($60)
朋友點嘅,賣相唔錯
係我見過咁多油飯之中比較黃嘅一個🤣
雞肉連骨🐔算有啲肉
肉質淋不過唔夠滑嫩同欠缺油香
可以點蔥油同辣醬
另外跟中湯同一碟菜心,幾抵食
海南雞飯餐

▶️ 樽裝熊仔奶茶 (+$19)
某程度上係為咗佢而嚟🐻
茶底可自選,揀咗最原本嘅絲襪奶茶
熊仔冰的確幾可愛😻做埋「毛毛」面
將奶茶倒落去好有儀式感

奶茶醇厚,茶味比奶味出,唔太甜,絕對有港式懷舊冰室味道
(朋友嫌佢唔夠甜添haha,我自己覺得啱啱好)
熊仔冰作用唔大😂純打卡,好在size唔大,唔會溝淡奶茶味 (如果齋食,口感似刨冰🍧)
樽裝熊仔奶茶

▶️ 熱檸茶
跟常餐免費飲品
茶底比較苦澀,篤埋三片檸檬夠晒酸
估計冇落糖漿🍋
整體食物唔錯,達到一般茶記水準,唔會只靠gimmick
賣相新穎,隔籬枱兩個國內遊客叫嘅金鑽海鮮焗飯超巨型!
金鑽海鮮焗飯

推介佢啲奶茶🏅見有少甜版,仲有特別口味:茉莉奶茶、泰式奶茶底、玫瑰奶茶(超市有售)
環境唔錯,牆紙凸顯香港特色🇭🇰中間座位坐得舒服

服務態度幾好,姐姐雖然冇咩笑容,但有種地道嘅「親切感」
唯一係衛生方面有待改善,一開始碗通粉有隻細細嘅蚊🫣姐姐好快就換過碗俾我,咁就唔追究啦
價錢合理,唔收加一,平均$70/人
下午茶時段好多人幫襯,完全坐滿仲要等一陣位
黎開佐敦想食間感覺冇咁頹嘅茶餐廳,可以試試呢間
樽裝熊仔奶茶