2024-01-09
喺灣仔發現Maison Eric Kayser嘅一刻,我嘅顏值因為驚喜又飆升咗幾分!第一啖啖落肚嗰個焦糖燉蛋,真係勁!焦糖薄脆得嚟唔係普通薄,敲一敲,啪啦一聲先至開炮,舖天蓋地嘅香滑奶香一嚟,啖啖Creamy,甜味控制得宜,唔膩口,簡直係燉蛋界嘅典範🥇。啱啱好嗰份雞肉pizza,幾有嚼勁但唔算驚世之作,算係襯托個焦糖燉蛋嘅蠱惑😜。佢嘅摩卡咖啡濃豐帶勁,飲一口,神清氣爽,灣仔嘅打工仔應該會讚佢幾句👌。當然,食完件大事,咁多粒星我會俾個閃電泡芙一個好正嘅咩?呢個甜品細閱之下,簡直係Crispy到爆炸,焦糖蜜糖交织成就超滿足口感,真喺"食指大動"嘅狀態!每一次嚟Maison Eric Kayser,都過癮過渡飄飄然。香港真係件幸福嘅事,想食法國美食唔駛飛喇,一轉身,就嚟得到咁嘅法國風味,食好西餐,生活自然充滿po正氣氛啦🍽🍰🇫🇷!