2018-08-02
奶油包每年5-7月都係忙都會死既季節今年都唔例外連續返左2星期工冇假放終於忙完一大輪之後奶油包決定要約朋友出嚟食食食朋友係九龍返工為左唔好要佢走嚟走去又唔想食嚟食去都係尖沙咀我地就去左佐敦既Flâneur一試因為睇外觀已經覺得唔錯而且聽講佢係一間中價既法國菜餐廳鋪面雖然唔大但裝修都幾靚仔真心覺得幾有氣氛仲有好鍾意佢外面個半開放式既Bar枱如果天氣涼D你個度飲下酒都唔錯佢仲有啲Happy Hour既優惠set但奶油包要返工就享受唔到Flâneur既menu上唔係好多野食選擇但係每樣食物都好似好好食奶油包同朋友你一番相議後就決定食下面既食物先嚟一個蘋果木煙燻蘇格蘭三文魚 (HOME-SMOKED SCOTTISH SALMON)奶油包係一個好鍾意食三文魚既人而呢個煙燻三文魚真心係為奶油包而設作為頭盤佢將D三文魚放係石窩上入面就有D燃燒中既蘋果木每一片三文魚不知不覺間就有DD蘋果木味三文魚油香滑嫩啖啖肉真係食極都唔夠之後就再嚟多個頭盤 - 紐西蘭托托蜆(8oz) (NEW ZEALAND TUA TUA CLAMS)呢個真心覺得不得了蛻肉勁新鮮而且唔似出面個D店咁未放好沙就攞去煮呢個蛻真心覺
今年都唔例外
但裝修都幾靚仔 真心覺得幾有氣氛
仲有好鍾意佢外面個半開放式既Bar枱
如果天氣涼D
你個度飲下酒都唔錯
佢仲有啲Happy Hour既優惠set 但奶油包要返工就享受唔到
Flâneur既menu上唔係好多野食選擇 但係每樣食物都好似好好食
奶油包同朋友你一番相議後
就決定食下面既食物
先嚟一個蘋果木煙燻蘇格蘭三文魚 (HOME-SMOKED SCOTTISH SALMON) 奶油包係一個好鍾意食三文魚既人
而呢個煙燻三文魚
真心係為奶油包而設
作為頭盤佢將D三文魚放係石窩上
入面就有D燃燒中既蘋果木
每一片三文魚不知不覺間就有DD蘋果木味
三文魚油香
滑嫩啖啖肉
真係食極都唔夠
之後就再嚟多個頭盤 - 紐西蘭托托蜆(8oz) (NEW ZEALAND TUA TUA CLAMS) 呢個真心覺得不得了
蛻肉勁新鮮
而且唔似出面個D店咁
未放好沙就攞去煮
呢個蛻真心覺得好吸引
烹煮既時間剛剛好之餘
個湯又勁好味
可惜既係飲唔到D湯汁
明太子雞翼 (CHICKEN WING S WITH COD ROE) 呢個奶油包覺得一般啦...
主要原因係奶油包唔係好食辣(應該係唔辣得)
而朋友話幾好味
唔會死咸...
而且燒得岩岩好
而主菜方面
奶油包同朋友就分別叫左一個自己鍾意食既野
奶油包就要左德國慢烤咸豬手 (GERMAN PORK KUNCLE) 奶油包覺得豬手超好食
個皮有D脆
而瘦肉部分個隻咸咸既味道
仲有D好似蜜糖既甜味
令成隻豬手生色不少
可能因為係製過既豬手
一點都唔覺得油膩
烤美國豬仔骨(8oz) (BARBECUE BABY PORK BACK RIBS) 呢個豬仔骨味道呢...
奶油包就唔係咁鍾意
都真心覺得好食
只係個汁太辣啫
而甜品方面
奶油包同朋友就叫左2個
一個係酒香心太軟配甜酒汁 (CHOCOLATE FONDANT) 唔好以為朱古力就會好甜
奶油包覺得呢個岩岩好
而且真係心太軟 一切開就開始流心
不過唔係好覺有酒味
(可能因為我同朋友都像緊啤酒)
另一個係烤焗棉花糖香蕉朱古力批 (COTTON CANDY BANANA N' CHOCOLATE PIE) 不得了...面頭都係棉花糖
視覺效果一流
棉花糖下面係一隻法式手指餅