2024-10-14
「宴·鐡板燒」坐落於天后亨環頂樓,遠眺維港海景,景觀相當一流,這裏的鐵板燒師傅擁有多年經驗,食材優質新鮮,配搭方面亦花盡心思,務求令道菜帶給客人視覺和味覺上驚喜,而且定時有推廣優惠 ,好似今日我和友人去食晚餐,原來午市和晚市做緊八折優惠,我哋選擇新鮮龍蝦牛柳套餐,都只係$800一位,非常抵食👍🌟感謝祭限定大激賞原價 $ 1150限定優惠每位 $ 800▪️季節前菜(3點)✨京都豆腐~配合清甜甘栗和芥末,清新美味✨鮟鱇魚乾~口感滑嫩細滑、入口即化✨柚子蕃茄~清新又清甜▪️白松露樱花鯛魚薄切鯛魚刺身比較淡口,配合淡雪鹽、白松露油,魚香味即時提升▪️深海池魚|右口鰈魚邊壽司深海池魚,口感柔軟,魚味濃郁,而右口鰈魚邊經炙燒過魚油滿滿,相當肥美▪️自家製漬物這裏的漬物一共有六款,味道相當出色,個人最喜歡是苦瓜漬、蒜頭漬和蘿蔔漬,用不同的材料醃漬,作為開始鐵板燒前的小食相當不錯▪️野生生猛龍蝦(每位半隻)新鮮龍蝦即劏超級生猛,龍蝦新鮮爽口又彈牙,被濃濃的龍蝦膏醬汁包圍着,味道濃香非常惹味▪️三文魚籽配北海道帆立貝帆立貝超巨型,燒至生熟程度剛好,肉質鮮甜,配上帶甜香的醃漬三文魚籽、新鮮海苔、木魚清湯、味道超鮮味
🌟感謝祭限定大激賞
原價 $ 1150限定優惠每位 $ 800
▪️季節前菜(3點)
✨京都豆腐~配合清甜甘栗和芥末,清新美味
✨鮟鱇魚乾~口感滑嫩細滑、入口即化
✨柚子蕃茄~清新又清甜
▪️白松露樱花鯛魚薄切
鯛魚刺身比較淡口,配合淡雪鹽、白松露油,魚香味即時提升
▪️深海池魚|右口鰈魚邊壽司
▪️自家製漬物
▪️野生生猛龍蝦(每位半隻)
▪️三文魚籽配北海道帆立貝
▪️美國牛柳厚燒|薄燒
薄燒牛肉質素極佳,五成熟入口鮮嫩,油花滿滿充滿牛香,包住香蒜和香蔥,真係滋味無窮,厚燒更加能食到牛油脂香,伴上海鹽、昆布鹽和香脆蒜片一齊食,牛嘅香氣和脂肪在口內爆發,真係超級好食
▪️鐵板炒飯
櫻花蝦炒飯,用上日本珍珠米洋蔥粒、香蔥、日本雞蛋、醬油和香脆的櫻花蝦,炒飯炒得非常乾身,米飯和其他材料粒粒分明,飯粒帶點點牛油香,櫻花蝦味道香濃
▪️鐵板炒什菜 |季節濃魚湯
食炒飯配上充滿牛油香的炒雜菜和香濃魚味的魚湯 ,有飯、湯和菜,完美配搭
▪️黑豆抹茶布甸
最後甜品奉上濃香的抹茶布丁,口感香滑抹茶味濃郁,加上甜美的黑豆,非常唔錯
▪️追加鵝肝 + $ 90
見到隔籬枱點咗鵝肝厚身肥美,我哋又忍唔住追加咗,鵝肝外脆內軟,生熟程度剛好,配上黑醋醬汁和蜜柑,味道甜蜜和可以中和油膩感