2025-03-03 0 瀏覽
今日同朋友去咗間日本餐廳食飯,真係好正!一坐低,侍應就推介咗個廚師推介刺身拼盤,話係每日新鮮運到嘅魚生,我哋當然要試吓啦。拼盤上枱,賣相已經好吸引,有三文魚、吞拿魚、甜蝦等等,每件都切得好厚身,食落鮮甜得嚟又夠彈牙,真係冇得頂!跟住我哋點咗個三文魚籽蟹膏豆腐,呢個組合真係第一次試,豆腐滑溜溜,蟹膏香濃,再加埋爆漿嘅三文魚籽,口感層次豐富,食落去好滿足。朋友仲話呢個配搭好有創意,食完仲想再encore!之後我哋叫咗串燒,有雞皮、雞腎、牛肋肉、牛舌同雞肉。雞皮燒得脆卜卜,一啲都唔油膩,咬落去「咔嚓」聲,好過癮!雞腎就爽口彈牙,燒得剛剛好,唔會太乾。牛肋肉同牛舌都係我嘅最愛,牛肋肉肉質軟嫩,牛舌就帶少少嚼勁,兩樣都燒得好香口,食到停唔到口。至於雞肉,燒得外脆內嫩,仲保留到肉汁,真係好正!
今日同朋友去咗間日本餐廳食飯,真係好正!