2023-07-04
其實我成日都經過黑門水產呢間店,門口啲餐牌吸引到爆!一直都好想食㗎喇!今日終於可以食啦!開心死我啦!其實好近站,喺K11附近,好容易搵。率先感受吓門口餐牌嘅威力😂我哋坐左卡位,靜靜地慢慢食傾吓偈😀點好菜之後,第一味上嚟嘅係海膽蟹味噌甲羅燒!係蟹殼盛載住蟹膏,蟹肉,蟹籽,鵪鶉蛋,香蔥,顏色擺設靚到飛起。我影完相之後,店員就喺現場開個爐燒俾我哋食,只見佢一直炒一直炒,我哋等就得啦😆 好正第二味上嚟㗎海苔酒盜燒帆立貝,同樣都係要燒嘅,我影咗張相靚靚嘅相之後,店員都開始燒啦,只見佢一直倒醬汁,一直炒,已經聞到香味,流晒口水🤤當我哋等緊嘅時候,其實已經岩手縣赤崎生蠔(一本)已經送咗上嚟,嘩!咁我哋就食咗生蠔🦪先,口感滑溜,超級新鮮,配上佢地自家製(係生蠔上面嗰度)嘅酸酸醬,好味到爆,一啲都唔腥!平目魚薄切刺身,片片都透明嘅,平時比較少食,點埋特有嘅柚子汁,好味到唔識點形容。成個碟嘅擺設都好有貴氣,賞心悅目!俾我哋秒食完呢兩味期待已久嘅兩碟已經整好,先嚟一個蟹膏,正到覺得自己以家就係日本,將熱辣辣香味濃郁嘅蟹膏放落餅乾度,好食!想再叫多一碟!影咗相,俾大家感受吓🤣帆立貝已經切好咗幾舊,細細啖容易咬
其實好近站,喺K11附近,好容易搵。
率先感受吓門口餐牌嘅威力😂
我哋坐左卡位,靜靜地慢慢食傾吓偈😀
俾我哋秒食完呢兩味
帆立貝已經切好咗幾舊,細細啖容易咬,貝肉彈牙爽身,帶子邊都好正,每啖都可以配埋中紫菜湯,絕配呀!第一次咁樣食帆立貝
另外當然唔少得主食,叫左黑門令四食,因為樣樣刺身都可以食少少,真係好吸引!
主要有吞拿魚、香蔥吞拿魚腩、三文魚、三文魚子、飛魚子、蟹肉、螃蟹羔醬。每一個小碗都會有少少飯,配上各式各樣嘅刺身,新鮮又滋味!仲有勁級嫩滑嘅茶蒸碗,沙律,麵豉湯,菠菜加糖心蛋,配菜一樣唔遜色!
黑門三文魚加州反卷,個卷入面有牛油果蟹柳紫菜,個飯點咗好多蟹籽,好足料,上面有片三文魚,仲有三粒三文魚子點綴,無論係咪上的味道都一流!