2017-08-11 108 瀏覽
7月撇低男朋友去左日本旅行,自私去嘅代價就係要請食大餐(好彩出左bonus)金 おまかせ (細) $980包括前菜 、冷物 、刺身 、椀物 、和食 、天婦羅 、壽司同甜品。全部都係由師傅發板,選用當日最新鮮食材料理而成。左起: 龍蝦仔 / 日本南瓜 / 粟米餅 (右邊食起)粟米糕: 綿密起沙感覺似食緊凍餅,幾特別。日本南瓜: 口感軟綿,南瓜味偏淡,配上調味肉碎,味道剛剛好。龍蝦仔: 蝦肉新鮮彈牙,混合千島醬汁,十分惹味。三文魚籽凍豆腐豆腐無添加其他調味,豆味勁濃郁,可惜唔夠嫩滑。三文魚籽十分新鮮,味道偏咸,搭配原味豆腐,十分合適。三文魚籽係口中爆開嘅感覺,十分上圖左起: 石垣貝 / 北寄貝 / 吞拿魚石垣貝: 新鮮爽口、口感較脆、有海水味。北寄貝: 肉質肥厚、十分鮮味吞拿魚: 肉質柔嫩、偏咸左下: 鯛魚刺身配啫喱醋鯛魚刺身: 魚肉爽口彈牙,味道清甜,富油脂,配酸酸地嘅啫喱醋,可以中和油膩感。右下: 天然深海池魚刺身 / 太刀魚刺身深海池魚: 肉質緊實爽口、略帶油香,味道鮮甜。太刀魚: 魚皮微炙燒過令到魚肉帶點焦香味,肉質彈牙肥美。海膽撈飯: 海膽勁鮮甜,口感潤滑,好美味,必食!上圖:
7月撇低男朋友去左日本旅行,自私去嘅代價就係要請食大餐
(好彩出左bonus)

金 おまかせ (細) $980
包括前菜 、冷物 、刺身 、椀物 、和食 、天婦羅 、壽司甜品。全部都係由師傅發板,選用當日最新鮮食材料理而成。

左起: 龍蝦仔 / 日本南瓜 / 粟米餅 (右邊食起)
粟米糕: 綿密起沙感覺似食緊凍餅,幾特別。
龍蝦仔: 蝦肉新鮮彈牙,混合千島醬汁,十分惹味。

三文魚籽凍豆腐

上圖左起: 石垣貝 / 北寄貝 / 吞拿魚
石垣貝: 新鮮爽口、口感較脆、有海水味。
北寄貝: 肉質肥厚、十分鮮味
吞拿魚: 肉質柔嫩、偏咸

左下: 鯛魚刺身配啫喱醋

右下: 天然深海池魚刺身 / 太刀魚刺身
深海池魚: 肉質緊實爽口、略帶油香,味道鮮甜。
太刀魚: 魚皮微炙燒過令到魚肉帶點焦香味,肉質彈牙肥美。

海膽撈飯:
海膽勁鮮甜,口感潤滑,好美味,必食!

上圖: 松茸菇湯
清湯,無乜菇味,普普通通。

天婦羅,分別係蝦,海鰻,冬菇
天婦羅有4款調味,海鹽/檸檬汁/咖哩粉/天婦羅汁,每款都各有特色。我比較喜歡天婦羅汁,醬汁是用高湯、味醂和醬油去調出來的,味道有點甜,醬汁裡面加左白蘿蔔泥,降低油炸物的油膩感,感覺無咁熱氣。

@蝦: 粉漿好薄,炸得外脆內軟,蝦肉新鮮彈牙
@海鰻: 海鰻肉質柔軟,味淡,點咖哩粉好惹味
@冬菇: 面衣好薄好脆,冬菇咬落軟綿,一口大小,十分方便

另外,天婦羅全部即叫即做,要趁熱食!

深海池魚(左上): 肉質爽口鮮甜有彈性,入口啖啖油香味。
目魚(右上): 口感比較腍,肉質鮮甜。
赤鱸(左下): 油脂豐富,味道鮮甜,炙燒過後,入口充滿魚油香。
鮫鰈魚(右下): 油份高,味道鮮甜,火炙後配魚肝一齊食,滿口油脂香。

甜品選擇左南瓜Mousse Cake,左身係金車厘子同無核黑提子,右邊係哈蜜瓜,相信都係來自日本,非常甜。中間Mousse Cake,口感軟綿,啖啖南瓜香味。

海膽貝柱撈飯

海膽貝柱撈飯 $100
自從係日本食過海膽後,一試愛上。竟然係岩浪見到有海膽,當然要試下啦。大概有3塊海膽,瓣塊比較細,紋理清晰顆粒分明而且肥大肉厚。 入口即化,甘香濃郁,十分鮮甜!

貝柱粒大概手指甲大小,咬落軟腍 ; 米飯粒粒分明。一小碗仔嘅份量真係食得唔過癮。

料理長精選天婦羅拼盤

料理長精選天婦羅拼盤 $300
分海鮮及蔬菜。
海鮮方面有蝦、目光魚、海鰻、帶子
蔬菜方面有沖繩苦瓜、茄子、蕃薯、洋蔥仔、青椒
全部天婦羅都即叫即做,炸得外脆內軟。

特別一提係沖繩苦瓜同洋蔥仔,苦瓜天婦羅係第一次食,外皮面衣炸得酥脆,入面苦瓜熟得剛剛好,帶點微微苦味。洋蔥仔以天婦羅方式出現,好驚喜,咬落鮮甜多汁,好味。

燒鱈場蟹腳

燒鱈場蟹腳 $280
鱈場蟹腳十分鮮甜,外面微微燒過帶點焦香味,裡面肉質柔軟多汁。

值得一講,岩浪服務5星

侍應十分有禮貌解答我地嘅問題,唔肯定嘅魚類品種會即刻問師傅,再話俾我地知。

2017-08-02
海膽貝柱撈飯