2018-12-02
去開長沙灣,於是去咗程班長食晚飯。朋友介紹食台灣嘢,去嘅時候冇乜期望,都係諗住食下普通台灣菜,例如肉操飯,台式炸雞扒之類,但係都有驚喜。餐廳位於工廠大廈,餐廳外面有一個好大嘅「程班長」同埋好幾個奬狀,而內部裝修簡約。六點零鐘都有半滿座,一入職員用普通話打招呼同提供咗點菜紙,好有台灣風格。參考推介,試咗清湯半筋半牛肉麵,大腸包小腸,牛肉捲餅,紅油抄手同冬瓜茶。碗清湯半筋半肉麵雖然話係清湯底,但都見有少少紅油,微辣。湯底清甜,牛肉(係牛腩嚟嘅)「林」,口感唔錯,有D彈牙,唔韌唔鞋!大腸包小腸,即整嘅,熱辣辣。係劏開嘅糯米腸包住台灣香腸,加咗醃製青瓜片同甜酸菜。味道幾好,有甜酸菜食起嚟無咁制。牛肉捲餅都係即做,薄餅上鋪上薄牛肉,再加上鮮青瓜切條,卷成捲餅。薄餅外脆內暖,加上牛肉好好味,值得一試!至於紅油抄手,可能未能趁熱食,味道較普通,唔係太辣,食食下有咬咗啖麵粉皮感覺,因為收口位個皮有D厚。冬瓜茶標準,同係台灣當地飲嘅一樣香甜,是甜,但不覺過甜。整體嚟講,呢餐好好味。