2019-06-20
之前去完日本返嚟,又心癮起想食和牛!呢間主要係食飛驒牛,見賣相唔錯又唔算好貴就試下。我地叫咗個2人套餐,有10個部位,有16件A5飛驒牛燒肉同4件灸燒A5飛驒牛壽司,兩個人真係好夠食套餐包有前菜(漬物、茶蒸碗、味噌湯),即使是前菜小食,但都好好味,一D都唔hea尤其是個茶蒸碗,用料豐富又有蛋香先來是灸燒壽司,分別是赤身/霜降,赤身比較有煙韌有咬口。而霜降就肥D同牛油香濃D。加上灸燒,可以帶出牛本身的香氣。到主角出場喇,8款不同部位的A5飛驒牛(包括:西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、亀之子、友三角),有雪花比較多的,也有較瘦的部位。兩者平衡,唔會食到太膩!仲有一些蔬菜提供。另外我加錢將白飯換咗做鰻魚石鍋飯,飯身有飯焦,鰻魚嫩滑,加埋溫泉蛋真係好好味。
尤其是個茶蒸碗,用料豐富又有蛋香
加上灸燒,可以帶出牛本身的香氣。