2017-03-24
自從上星期試咗令人失望的日本料理鮨*之後,相隔一週,回到千兩的懷抱,再一次沒有令人失望。千兩屬於中價店,選擇都頗多,更有特別款式——就係鰻魚天婦羅卷,外面包住的紫菜經過炸後非常脆,連埋壽司放入口,有種入口即融的感覺,非常正,個人覺得有d似小老闆紫菜的口感。除此之外,其他壽司都不過不失,價錢合理。炸物都幾好,order咗個炸軟殼蟹,非常香口,即叫即炸,好好食。牛油清酒煮蜆用酒精小火暖住,很清甜,唔錯。最後以一個綠茶雪米糍作為一個ending,綠茶雪糕味道香濃,但嗰塊皮略甜,其實就係放大版的雪米糍。Btw,呢間店的服務都好好,店員做嘢爽手,又會不時加茶,場內嗰個哥哥好有heart,態度好好,總體而言,用餐感覺良好!總結:雖然尖沙嘴不乏好嘢食,海港城也有很多食店選擇,但千兩都係我會回頭再幫襯的舖頭,仲唔止一次tim,所以都唔一定貴先有好嘢食。大家下次來tst諗唔到食乜,不如諗吓呢間!