2023-12-12
每次經過觀塘嘅「日作食堂」,佢哋嘅餐廳門面裝修真係好吸引人!用咗日本木系風格,簡約又舒適,好似喺繁忙嘅城市中搵到一個綠洲。店內裝修一緻,座位又闊落,仲擺放咗一啲懷舊嘅物品,真係好有特色呀!🏮🍃🍽️食物方面,「日作食堂」有好多選擇,包括定食套餐、刺身、串燒同甜品等等。我哋揀咗係「波士頓龍蝦野菜稻庭烏冬定食」,呢個定食真係好正,裡面有新鮮嘅波士頓龍蝦同埋各種野菜,加埋滑嫩嘅稻庭烏冬麵,絕對係豐盛嘅餐!龍蝦肉鮮甜彈牙,配埋營養豐富嘅蔬菜同烏冬麵,味道齊全又健康!食落去好滿足,令人食指大動!🦞🥬🍜😍接下嚟就係「四色魚生丼」,呢個丼飯真係好漂亮!上面擺滿咗四款鮮美嘅生魚片,包括三文魚、鮪魚、鯛魚同帶子!每一片魚生都新鮮好滑嫩,配埋飯底,味道好協調!一碗丼飯食落去,魚香四溢,每一口都好享受!食完之後真係令人心滿意足!🍣🍚😋再嚟就係「赤板魚蛋帆立貝蛋心蛋烏冬」,呢個烏冬真係好味,裡面有赤板魚、魚蛋、帆立貝同糖心蛋,組合非常豐富!烏冬麵條滑嫩,湯底鮮美,加埋各種海鮮,每一口都好滿足!食落去,魚香、貝味同蛋香交織,味道好豐富!係一碗令人回味嘅美味烏冬!🍜🐟🥚😍最後就係「蘋果肉桂卷」,呢個甜品真係好吸引人!
最後就係「蘋果肉桂卷」,呢個甜品真係好吸引人!蘋果同肉桂係一個經典組合!卷餅皮薄脆,裡面夾著蘋果片同肉桂,每一口都有蘋果嘅清甜同肉桂嘅香氣!食落去,甜而不膩,令人心滿意足!如果你鍾意甜味同懷舊感,呢個蘋果肉桂卷絕對係你嘅首選!🍎🥐😊
「日作食堂」真係一個獨特又舒適嘅餐廳,餐廳風格擁有日本木系風格,為你帶嚟一份綠洲般嘅感覺。如果你想要一個味道獨特又舒適嘅用餐體驗,「日作食堂」絕對係一個值得嚟嘅餐廳!🍽️🌟😌