2022-07-22 819 瀏覽
10點鐘夜媽媽搵野食,行過見到呢間泰國小店,一於去試下店面唔大,大概3張4人枱,企企理理,鋪頭播住泰文歌,掛住啲泰國人相,店員全部係泰國人,好似真係去左泰國咁坐低叫左一個蝦金邊粉,一個金不換炒辣肉碎配白飯加煎蛋,沙嗲雞串,豬串,燒雞翼各一,再加左杯芒果沙冰同泰式奶茶。泰式奶茶同港式奶茶唔同,有陣淡淡嘅香草香料味,但又無印度拉茶咁重味,多左層次又唔會太過濃郁,特別又好飲芒果沙冰就應該係用芒果糖水整嘅,好似舊時細個食嘅果啲雪條味,都幾懷念個辣肉碎就幾啱香港人口味,清香嘅金不換加上微辣嘅豬肉碎,少少豉油蠔油,咸甜適宜,加隻脆邊煎蛋,送飯一流蝦金邊粉應有嘅都有,不過佢既味道無其他鋪頭咁濃重,適量嘅酸甜味唔會令人覺得好膩,我地2個人食到隻碟乾乾淨淨到個串燒同雞翼,意料之外嘅好味雞串同豬串都好juicy、好腍,表面仲甜甜地,做到蜜汁串燒咁;而雞翼就多左陣焦香,好有風味食完大滿足,埋單200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好滿意題外話:可能店面較細,好多人叫外賣,咁啱有個客人拎完外賣返返轉頭,問店員拎多1個外賣碗得唔得,泰國姐姐最後俾左2個佢,錢都唔收仲問夠唔夠,好有人情味
10點鐘夜媽媽搵野食,行過見到呢間泰國小店,一於去試下

到個串燒同雞翼,意料之外嘅好味

;而雞翼就多左陣焦香,好有風味

食完大滿足,埋單200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好滿意

題外話: