2015-05-11
大時大節最怕就係去D好迫既酒樓或者餐廳食飯。母親節呢D真係例牌好多人,所以早一個月前已經BOOK定位,希望到時唔洗迫今次去沙田食,開頭都擔心好迫,先講下環境,潮庭呢間野係8樓,人流明顯係少過7樓堆食肆,加上係中菜,會少左班年青客。都明白大時大節係會開多幾張枱做生意,但起碼佢仲有條幾闊既走廊,所以環境唔算迫,都幾理想。不過有個地方佢地真係要安排好D,我地食第一輪,所以坐位安排好好,但當中間第一輪班客走左,再入客,見到竟然會出現唔夠櫈呢個情況,作為一間咁大既酒樓,我自己就覺得唔會太接受到。佢地應該預先安排多少少櫈,無理由個客要等成十幾分鐘先有位坐,安排比較差。嘢食方野,我大致係覺得OK,起訴足份量,價錢又唔算太貴,而且有好多唔同款比你揀潮州拼盤:份量好足,夠大碟,而且任你自己拼,我覺得咁係最岩,冇左限制。D鵝片切到好薄,可以見到師傅既刀法,好岩D老人家食,另外個汁幾濃味,好香,海哲和魷魚片很爽甜,也值得一讚。蠔仔粥:呢個係佢地既招牌菜,真係不是浪得虛名,材料好新鮮,冇沙又冇"SAN"味,可以話係啖啖都有蠔食。我覺得個粥既份量叫大,同埋D湯唔係太SALTY,唔算多味精,食完唔會好想飲水。加埋
蠔仔粥:呢個係佢地既招牌菜,真係不是浪得虛名,材料好新鮮,冇沙又冇"SAN"味,可以話係啖啖都有蠔食。我覺得個粥既份量叫大,同埋D湯唔係太SALTY,唔算多味精,食完唔會好想飲水。加埋D蔥花,特別香同易入口,小朋友都岩食
沙茶牛肉河:老老實實我地就唔太BUY,可能因為個味太濃同埋炒得比較油膩,夾上口已經覺得好油,同埋比較甜。不過佢D牛肉係夠大,同埋"LIM"呢方面係好欣賞。