2009-06-17 16 瀏覽
其實今次已經唔知係第幾黎食,搬佐入黎八鄉都已經十八個月,去呢間《龍華》最少都五六次,無論飲茶定係晚飯都覺得好抵食。不過因為次次都唔記得帶相機去,所以無影過相。錦田既《龍華》同沙田既《龍華》係兩間無關係既酒樓,不過大家都一樣係舊式酒樓、都係無咩裝修、衛生一般同埋服務一般。但係講到食,錦田《龍華》就抵食好多。而且又平 D,好味 D,大碟 D。但係如果住市區,就真係幾遠。燒鵝美道極佳,鵝皮燒得脆,鵝肉又入味又腍。係《天鴻》以外既平價之選。我地一坐低就叫佐燒鵝先,阿姐話賣晒,好在我已經訂檯時留起半隻。嘻嘻…﹝佢地既燒鵝一般七點半後就賣完,所以如果遲去就一定要預留。﹞豉椒鵝腸既鵝腸洗得好乾淨,可惜係跟住燒鵝上,覺得燒鵝留在口中既美味仍然蓋過了這個菜。蝦醬通菜既蝦醬味唔錯,通菜新鮮度一般。可能因為我地八點半先至去到,太夜了 。﹝上次食既芥蘭超好食,好少食到又爽脆又鮮甜既芥蘭,下次一定要食返佢。﹞砵仔蒸飯真係一定要食。D 飯蒸完出黎一粒粒已經好吸引,加埋附上既豬油同特制豉油,撈埋一齊,嘩…超正!是晚餐單:燒鵝 ﹝半隻﹞豉椒鵝腸蝦醬通菜砵仔蒸飯﹝兩份﹞凍檸檬茶﹝兩杯﹞泰象啤﹝兩支﹞埋單:$258所有飲

是晚餐單:

燒鵝 ﹝半隻﹞

豉椒鵝腸

蝦醬通菜

砵仔蒸飯﹝兩份﹞

凍檸檬茶﹝兩杯﹞

泰象啤﹝兩支﹞

埋單:$258

所有飲食圖片可在本人的 Blog 內看到:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart_too@ymail.com
燒鵝
砵仔蒸飯