2012-02-03 479 瀏覽
估唔到咁偏僻, 竟然有間酒樓係到, 係一間好舊式既酒樓。唔係同事帶, 都唔會識黎囉。個到仲有懷舊推車仔, 不過已經無人推嫁啦, 係自己出去拎既。點心唔多, 味道都係普通1)馬拉糕, 個樣睇落好正宗, 深啡色, 點知食落....凍嫁! 如果唔係應該幾好食。2) 粫米卷, 大大舊, 有3舊, 味道ok3) 燒賣, 大大粒, 好好肉4) 牛肉球, 最好味5) 餐包, 好似話呢到最出名, 我地叫左幾碟一人一個, 真係好味哦, 熱la la, 正。6) 雞扎, 好油呀!7) "立"腸卷, 好多地方都無嫁啦, 不過呢到整得普通, 條"立"腸唔太好食8) 金錢肚, 味道ok, 不過好深橙色, 好似好多色素咁。9) 燒味拼盤, 呢到d 燒肉同鵝, 好好味10) 金銀蛋浸莧菜, 普通, 整得油左d 11) 撈手絲雞, 我最欣賞呢個, 好開胃食好多野, 埋單都係$45, 抵食。
估唔到咁偏僻, 竟然有間酒樓係到, 係一間好舊式既酒樓
唔係同事帶, 都唔會識黎囉。
點心唔多, 味道都係普通
2) 粫米卷, 大大舊, 有3舊, 味道ok
3) 燒賣, 大大粒, 好好肉
4) 牛肉球, 最好味
6) 雞扎, 好油呀!
9) 燒味拼盤, 呢到d 燒肉同鵝, 好好味
10) 金銀蛋浸莧菜, 普通, 整得油左d
11) 撈手絲雞, 我最欣賞呢個, 好開胃
食好多野, 埋單都係$45, 抵食。
2012-02-01
2011-07-29 289 瀏覽
有時候因地區環境,午飯只可求其了事,下午1:00在錦田見到這酒樓,發覺門口車場很多車,連過路人都不能穿過,但早午餐未食的我,點可以難到呢,立即走進去找位坐,叫了燒味飯一碟,梅菜蒸魚飯,大蝦餃一份。原來午飯時段有免費豆腐花,雖然要排隊,但心想應該要試一試。燒鵝燒肉飯 - 味道還可,但唔可以說好食,外形不給引。梅菜蒸鯇魚飯 - 梅菜是用甜梅菜,是我的喜愛,鯇魚蒸的時間適中,沒有過老,但可惜的是豉油不是用頭抽。

原來午飯時段有免費豆腐花,雖然要排隊,但心想應該要試一試。
燒鵝燒肉飯 - 味道還可,但唔可以說好食,外形不給引。
燒鵝燒肉飯
梅菜蒸魚
2011-07-28
燒鵝燒肉飯
梅菜蒸魚
  • 蝦餃、豆腐花
2011-06-18 171 瀏覽
母親節那天和姨媽、媽媽來這兒慶祝母親節我們叫了一個套餐:花膠蟹肉生翅鮑片扒鵝掌蘭花彩鳳花姿金銀蒜蒸斑球鴻運燒味拼盆個侍應仲介紹我們吃砵仔白飯!心意綿綿敬母蟠桃總括來說,D菜好好味!
2011-05-08
慶祝紀念
母親節
砵仔白飯
好好味!不太甜
  • 花膠蟹肉生翅
2011-03-28 131 瀏覽
勝:自設車場或泊路邊每道菜皆有水準敗:餸菜短缺,遲去的話好快乜都冇!幫襯時段:Sun-晚飯博士總結+評分:只覺得適合駕車人士味道唔錯評語:"博"多一舖☆☆☆☆☆☆☆備註:1.以上乃個人口味.評分及味道(圖片)以10粒"☆"為滿分.2.當日之評分並不代表店舖將來沒有進步空間.歡迎朋友留言提供新資料
勝:
自設車場或泊路邊
每道菜皆有水準

敗:
餸菜短缺,遲去的話好快乜都冇!

幫襯時段:

評語:"博"多一舖☆☆☆☆☆☆☆

備註:
2011-03-23
2011-03-14 93 瀏覽
星期日不知吃什麼好, 便打算開車從八鄉家出發去元朗搵食(本來).... 經過錦田, 忽然想吃义燒又係下午茶時間, 便"共"咗入去龍華吃點心...可惜今天遲咗些, 好多嘢都沒有... 好似义燒餐包...瀨粉都冇....又冇特價嘢, 又冇平日免費的例湯, 豆腐花, 紅豆沙.......說回食物, 今日點的點心係 : -山竹牛肉 - 是今日之最!! 軟滑爽口!蝦餃 - 一般鷄"chak" - 衰在舊芋頭... 好似生咁义燒米 - 阿叔話今日冇特價, 咁我問咁即係有冇?咁我倆專誠來吃义燒, 有冇特價都要點架!!!! 湯底太咸, 义燒保持水準!!盛惠$86!!!都係平日再來過會好些......

說回食物, 今日點的點心係 : -

山竹牛肉 - 是今日之最!! 軟滑爽口!
蝦餃 - 一般
鷄"chak" - 衰在舊芋頭... 好似生咁

盛惠$86!!!

都係平日再來過會好些......
2011-03-13
2010-10-05 22 瀏覽
本人一直很喜歡食片皮鴨, 今次趁不是星期六日或公眾假期(因那些日子, 他們並不提供片皮鴨) 便order 片皮鴨.然而, 結果係失望加氣結....片皮鴨於十五分鐘後到, 但我本來於落order時已言明要鴨絲(我不喜炆鴨件因不夠時間一定好難咬) 故很開心餐牌有鴨絲, 那captain還問我要西莖還是涼瓜, 我選了涼瓜.....言而, 當片完鴨後, 另一位captain又問我要咩二食, 我答了鴨絲, 並後加"涼瓜"二字; 可是, 當鴨片食完, 後加的欖菜豆角, 也由熱盤變冷盤(並餘由下三份二至餘下三份一時), 鴨絲仍不出現, 令我甚為氣結但更令人不滿的是, 隔了約三十幾至四幾分鐘的時間後, 來的是炆鴨件, 而不是鴨絲不是媽媽太餓夾了落去, 我絶要退回!!!!之前的椒鹽九肚魚已變了穌炸九肚魚(最後都取消改要第二樣)現在又如施貨不對辦, 令人倍感失望!!其實龍華是以價廉物美為賣點, 而且食物普遍好食, 如能改善下以上不足, 而且員工能不黑面(我明白好忙, 但唔笑, 也不要黑面吧!) 還有由於生意好, 客人時常要久等, 可否替客人查/追餸時報以答覆, 不要一去無回頭, 不知有否追, 有否做也不

不是媽媽太餓夾了落去, 我絶要退回!!!!

之前的椒鹽九肚魚已變了穌炸九肚魚(最後都取消改要第二樣)
現在又如施貨不對辦, 令人倍感失望!!

其實龍華是以價廉物美為賣點, 而且食物普遍好食, 如能改善下以上不足, 而且員工能不黑面(我明白好忙, 但唔笑, 也不要黑面吧!) 還有由於生意好, 客人時常要久等, 可否替客人查/追餸時報以答覆, 不要一去無回頭, 不知有否追, 有否做也不知. 將心比己吧!
2010-10-05
  • 羅漢齋炆鴨(上次食幾好
  • 又淋又好食)
2010-05-23 15 瀏覽
佛誕同d朋友去了下白泥影相,跟住朋友車了我地黎呢間舖,因為其中一位有黎食過都覺得很不錯,所以我地便拉隊黎試下。呢度o既食物真係幾抵同埋幾好味,不過服務實在很有改善空間。我地入到去,就咁望似乎已經每張檯都坐滿人,不過入到去真係無人問我地幾多位,又或者叫我地等等。同埋我地個豬油撈飯order了好耐都唔黎,除了因為d飯係即蒸外,也見到很多遲入座的人都食緊豬油撈飯,我地果d就d“食送”差唔多食到每樣得返一、兩舊先到...原來唔係先到先得的。=.="後來有個侍應姐姐見我地阻住了條路,咁o岩有一張檯有位,佢招呼我地埋去坐。坐低後由朋友點菜,我地點了五“食送”一湯。- 花膠燴雞絲羹 -- 呢個好好味,真係正!- 黃金蝦 -- 同平常食開的黃金蝦很不同,沒有很濃的蛋黃味...感覺一般- 秘製冰梅骨 -- 呢個酸酸辣辣咁,都幾好味~- 椒鹽白飯魚 -- 呢個好香口很正,不過不太特出。- 小炒王 -- 呢個我自己鍾意食,正!- 豬油撈飯(撈飯前、後) -- 呢個係朋友推介必食,用砵蒸好熱辣辣的飯,跟住趁熱加入朱油同埋秘製豉油,撈埋真係好香,好好味啊~~ 一個砵大概為平日外出食飯碗的兩碗飯,份量都好大。雖然

- 花膠燴雞絲羹 -- 呢個好好味,真係正!
- 秘製冰梅骨 -- 呢個酸酸辣辣咁,都幾好味~
- 椒鹽白飯魚 -- 呢個好香口很正,不過不太特出。
- 小炒王 -- 呢個我自己鍾意食,正!

雖然態度有待改善,不過淨以食物計,真係幾好味同抵食的。
花膠燴雞絲羹、黃金蝦、秘製冰梅骨
椒鹽白飯魚、小炒王、豬油撈飯(撈飯前、後)
2010-05-21
花膠燴雞絲羹、黃金蝦、秘製冰梅骨
椒鹽白飯魚、小炒王、豬油撈飯(撈飯前、後)
2010-02-02 18 瀏覽
得2樣野唔好.1,係服務.叫左茶就無店員理...環境係差......食物....整體唔錯....雞腳好入味,甜得到又唔口渴.的雞腳又大大隻燒味飯係間店的傑作.燒肉肥廋一半一半.雞鮮甜.蝦餃就一般一食就知好重味精
得2樣野唔好.1,係服務.叫左茶就無店員理...
環境係差......
食物....整體唔錯....
雞腳好入味,甜得到又唔口渴.的雞腳又大大隻
燒味飯係間店的傑作.燒肉肥廋一半一半.雞鮮甜.
蝦餃就一般一食就知好重味精
2009-11-22 18 瀏覽
點ar~價錢算ok la.細既$480,7個(大食既)大人+ 一個(10個月)小朋友,食唔晒既,有西蘭花,唔會太熟,返黎加熱唔會太淋,雞,少左d ,可能係成家人都鍾意食雞,豬肉底,唔肥既,白蘿蔔多,又入味,門鱔正~~夠味,又唔淋都無口感,豆卜又入味,都有半碗左右既乾瑤柱,豬皮又係夠味,仲有魷魚,蝦,大量海參,仲有超大隻既冬菇,屋企人話,食一隻都飽晒,唔駛食la,仲有佢自家制既辣椒豉油,用唔晒,亞媽留起,打邊爐用~評語:食過最好既盤菜,好夠味,好多海參喎,唔會成盤豬油,夠味之餘,唔會鹹,真係無揀錯仲叫佢送左幾碗豆腐花,

仲叫佢送左幾碗豆腐花,
2009-11-21
(非會員)
2009-07-13 34 瀏覽
睇佢係網上d食評都ok,老豆又中意去茶樓食飯,咁我地成家就去左呢間野度食父親節,咩特價小菜都冇哂,又少左好多款式,等又等得耐個侍應比左個角落位我地,我地揮極手都冇人理,有個女侍應見到,叫左我地等陣之後無視左我地-_-等左好耐,終於有人理我地,我話想試下個金菇玉子豆腐,個侍應話冇,但其實呢個係佢地招牌菜之一囉囧退而求其次,芝士玉子豆腐都唔錯啦,算係咁多個餸之中比較好的啦我地仲要左燒乳鴒,鮑汁鼓油雞,金銀蛋莧菜,波蘿咕嚕肉,燒乳鴒:野味XD都好食鮑汁鼓油雞:食唔出同鼓油雞有咩分別金銀蛋莧菜:有蛋殼又超水,成個餸都冇得食波蘿生炒骨:真係好骨,得炸粉同骨d豆腐花又一早冇哂,咩都冇得食環境又唔見得好,好大排檔feel4個人食左$370-$390但係冇人食得飽
睇佢係網上d食評都ok,
老豆又中意去茶樓食飯,
咁我地成家就去左呢間野度食

父親節,
咩特價小菜都冇哂,
又少左好多款式,
等又等得耐
侍應比左個角落位我地,
我地揮極手都冇人理,
有個女侍應見到,
叫左我地等陣之後無視左我地-_-

等左好耐,終於有人理我地,
我話想試下個金菇玉子豆腐,
侍應話冇,

但其實呢個係佢地招牌菜之一囉囧
退而求其次,
芝士玉子豆腐都唔錯啦,
算係咁多個餸之中比較好的啦

我地仲要左燒乳鴒,
鮑汁鼓油雞,
金銀蛋莧菜,
波蘿咕嚕肉,

燒乳鴒:野味XD都好食
鮑汁鼓油雞:食唔出同鼓油雞有咩分別
金銀蛋莧菜:有蛋殼又超水,成個餸都冇得食
波蘿生炒骨:真係好骨,得炸粉同骨

d豆腐花又一早冇哂,
咩都冇得食

2009-06-21
慶祝紀念
父親節
2009-06-17 13 瀏覽
其實今次已經唔知係第幾黎食,搬佐入黎八鄉都已經十八個月,去呢間《龍華》最少都五六次,無論飲茶定係晚飯都覺得好抵食。不過因為次次都唔記得帶相機去,所以無影過相。錦田既《龍華》同沙田既《龍華》係兩間無關係既酒樓,不過大家都一樣係舊式酒樓、都係無咩裝修、衛生一般同埋服務一般。但係講到食,錦田《龍華》就抵食好多。而且又平 D,好味 D,大碟 D。但係如果住市區,就真係幾遠。燒鵝美道極佳,鵝皮燒得脆,鵝肉又入味又腍。係《天鴻》以外既平價之選。我地一坐低就叫佐燒鵝先,阿姐話賣晒,好在我已經訂檯時留起半隻。嘻嘻…﹝佢地既燒鵝一般七點半後就賣完,所以如果遲去就一定要預留。﹞豉椒鵝腸既鵝腸洗得好乾淨,可惜係跟住燒鵝上,覺得燒鵝留在口中既美味仍然蓋過了這個菜。蝦醬通菜既蝦醬味唔錯,通菜新鮮度一般。可能因為我地八點半先至去到,太夜了 。﹝上次食既芥蘭超好食,好少食到又爽脆又鮮甜既芥蘭,下次一定要食返佢。﹞砵仔蒸飯真係一定要食。D 飯蒸完出黎一粒粒已經好吸引,加埋附上既豬油同特制豉油,撈埋一齊,嘩…超正!是晚餐單:燒鵝 ﹝半隻﹞豉椒鵝腸蝦醬通菜砵仔蒸飯﹝兩份﹞凍檸檬茶﹝兩杯﹞泰象啤﹝兩支﹞埋單:$258所有飲

是晚餐單:

燒鵝 ﹝半隻﹞

豉椒鵝腸

蝦醬通菜

砵仔蒸飯﹝兩份﹞

凍檸檬茶﹝兩杯﹞

泰象啤﹝兩支﹞

埋單:$258

所有飲食圖片可在本人的 Blog 內看到:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart_too@ymail.com
燒鵝
砵仔蒸飯
2009-06-13
燒鵝
砵仔蒸飯
2009-05-28 8 瀏覽
跟隨爸爸同班朋友一齊來食飯,返到香港短短兩日,已經食第二餐燒味。其實以前都來過一次,記得依度燒肉好食,又唔係太肚餓,於是來左一碗叉燒燒肉飯。一碗既份量其實都唔少,但比一碟少,啱晒細食既人要啦。叉燒感覺上有D太林,蜜汁味夠未至於好香,唔差但只係普通貨。燒肉則好好食,個皮好脆,肥瘦適中。阿爸都話依度既燒肉係全港其中一度最好。同枱既叫左梅菜扣肉飯同埋豉椒魷魚炒麵,冇試到但睇落去都好似好好食。同埋原來豆腐花係任食唔駛錢,但最衰唔夠時間食。

2009-05-25
2009-05-27 31 瀏覽
有人極力推介這裡的叉燒,更誇下海口的說這是全港最好食的叉燒,愛死叉燒的我,山長水遠也要一試。去到是午餐時間,先叫兩碟叉燒飯,沒有一般的鮮紅,顏色較深,有少許打了折扣。當把叉燒入口時,果然腍軟無比,有點溶化似的,每件也是脢頭肉,而蜜味豐富。灣仔所謂馳名的叉燒與它真是遠遠比下去。而且白飯軟硬適中又帶香飯,可以淨食白飯也很滋味,這一大碟叉燒飯才$31,真是值得我老遠的走來。其他叉燒系列也是必然之選,叉燒餐包也被人讚不絕口,可惜是日已售罄,唯有退而其次要叉燒包,包皮潔白鬆軟,饀汁很濃郁甜蜜,亦是一個不錯選擇。原來糯米雞是另一推介,每粒糯米也滲出荷香及蝦米鮮肉的鮮味,米身軟腍帶點爽口,令人不知不覺吃多。大包-比川龍的好得多,包身鬆軟,饀料很豐富。蓮蓉包-蓮蓉饀不太甜,很軟滑,但似乎帶有椰香多於湘蓮香。食了多麼重澱粉質,已沒有空間留給蝦餃。飯後還有免費任食豆腐花,質地不算非常嫩滑,勝在有豆味濃香。今次食過返尋味,一定會再短期內翻兜。

大包-比川龍的好得多,包身鬆軟,饀料很豐富。

蓮蓉包-蓮蓉饀不太甜,很軟滑,但似乎帶有椰香多於湘蓮香。

食了多麼重澱粉質,已沒有空間留給蝦餃。

飯後還有免費任食豆腐花,質地不算非常嫩滑,勝在有豆味濃香。

今次食過返尋味,一定會再短期內翻兜。
叉燒飯
糯米雞
蓮蓉包
豆腐花
叉燒飯
糯米雞
2008-12-15 24 瀏覽
12.13夜晚入元朗打麻雀, 所以黎左這裡食飯。不好食, 又等得耐, 服務又差。九點幾黎到, 全場幾乎爆滿。一行6個人, 都不是太肚餓, 所以最後叫決定叫4 個送。魚香茄子煲:有茄子, 沒想到魚香味, 加上吃到最後, 煲底有成寸厚的油, 很恐怖。等了十五分鐘蒜蓉豆苗:坐晚最不難食的一個送。 菜其實也很難煮得難食。 上菜時已見到很油, 吃了一半, 又見到成碟也是油。等了二十分鐘, 由不餓變得勁肚餓琵琶豆腐: 我很幸運地吃到有炸魷魚, 是廚司炸完魷魚 再炸豆腐嗎? 還是幸運大抽獎? 再等了又等了差不多十分鐘西檸軟雞: 賣相不錯, 不過是虛有其表。 咬下去第一個反應是:很大的粉味, 而且很大的雪藏味。 最難食的送, 每人吃了一件就停手了。這一餐飯, 由不肚餓等到好肚餓。
12.13

夜晚入元朗打麻雀, 所以黎左這裡食飯。
不好食, 又等得耐, 服務又差。

九點幾黎到, 全場幾乎爆滿。
一行6個人, 都不是太肚餓, 所以最後叫決定叫4 個送。

等了十五分鐘

蒜蓉豆苗:坐晚最不難食的一個送

等了二十分鐘, 由不餓變得勁肚餓

琵琶豆腐: 我很幸運地吃到有炸魷魚
, 是廚司炸完魷魚 再炸豆腐嗎?
還是幸運大抽獎?

再等了又等了差不多十分鐘

西檸軟雞: 賣相不錯, 不過是虛有其表

這一餐飯, 由不肚餓等到好肚餓。

差! 魚香茄子煲
西檸軟雞
(非會員)
2008-12-01 30 瀏覽
星期日, 駕車去, 已經泊滿車, 次次都係咁, 唔記得影相, 當滿盤狼藉的時候, 又肉酸, 映唔落手, 論食品, 粟米斑塊, 唔夠汁, 但炸得幾多, 如果多些汁, 則更好. 而焗魚腸, 夠香, 可惜無蒸魚腸, 如果魚腸靚, 蒸會多汁更好味(純熟毎人喜好). 荷芹抄魚鬆, 鹹了一些, 中芹菜可謂少之又少, 不過, 大多數酒樓都係少中芹, 唔知點解. 抄時菜, 不過不失. 而食飯後的蕃薯糖水, 反而覺得幾好, 很多甜品店的蕃薯糖水, 無薑味, 這一間反而有, 但看蕃薯情況, 應該是接近煲底, 所以, 我們再遲一些叫, 可能只得紅豆糖水. 服務普普通通, 唔算差, 如果泊車, 要小心, 有一個位, 近土地神, 因為是斜向, 所以車尾的倒車感應器未必探測得到, 好在我見到該土地神的位置, 小心一點, 如果聽倒車感應器, 應該還有距離三呎, 但我泊車後, 只有距離一呎, 當時有一位好心清潔阿姐, 說準備開聲叫我停車, 好在我剛停了, 故沒開聲, 還說今天早上, 已經有一部平治中了招, 車尾接了該土地神, 該土地神用紅毛泥堆砌, 如駕車去, 小心小心
  • 焗魚腸