2023-06-22
今日揀左日本菜作晚餐,我地一行2人order 左4款食物,先來個「柚想蝦你」,聽個名未必估到係沙律,入面有甜蝦刺身、蟹籽、柚子肉、蘋果及沙律菜,再配上芝麻醬,味道好清新,感覺配搭新穎,食材好新鮮,蟹籽是脆卜卜的,柚子甘口而又酸又甜的,沙律菜都係脆的,全部都好fresh。第二味係小丸子,外脆內軟,入面真係有八爪魚粒,熱辣辣,即叫即整,好正。第三味係「超級龍捲風」,其實佢係紫菜卷再切開,紫菜飯入面包咗鰻魚同埋炸蝦,炸蝦好新鮮,炸得非常脆,好好味。第四味係「火山」,就咁聽個名應該估唔到係乜嘢,呢個菜好特別,食之前要點火。點火其實同食物嘅味道應該冇太大影響,因為啲火係喺側邊燒,燒唔到個食物。呢味主食都好飽肚,佢係由蟹柳紫菜卷切開再排喺底,上面放左一堆蟹柳絲,混左小小辣嘅沙律醬,最頂再加上醬油同蟹籽。味道普通,但係打卡照相係相當吸引。整體感覺食物做工好精緻,雖然食材唔係好名貴,但係經過師傅嘅製作,全部都變成好特別嘅美食,值得再來光顧。