3天前 0 瀏覽
🔸龍捲風沙律   $78一大盆野菜沙津,蔬菜有手撕嘅西生菜同羽衣甘藍,而且在蔬菜上面舖上好多海藻絲同蟹柳絲,特別係蟹柳畀得較多,小朋友就最中意食,另外有一啲脆片增加口感層次,係一嗰好 crisp嘅 salad前菜。味道:8/10性價比:7/10🔸火山   4件 /  $128物卷裡面有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳。上枱賣相好靚,用一個木板盛起一塊鐵板,鐵板兩旁放咗啲火酒,上菜嘅時候餐廳職員會替你點火,即場火光熊熊,中間嗰度係四舊卷物堆埋一齊, 雖然你聞唔到香味,但當啲火熄咗之後, 呢個火山食起上嚟味道層次十分豐富,混搭幾種食物的效果就係咬落酸、咸、辣、甜幾種味道都有微微一點。味道:7/10性價比:7/10🔸蜘蛛    $966件卷物上面放有好香脆嘅炸軟腳蟹,炸蟹係好有咸香味而且好脆口,十分滋味,愛食香口嘢嘅朋友一定會好中意食😚味道:8/10性價比:7/10🔸超級龍捲風   $88呢個可能係全場最大件夾抵食嘅卷物,擺盤好靚,有8大舊卷物,外面係包住壽司飯,裏面就卷住好多料:有鰻魚片、炸海老、芝士、青瓜、脆片。主要食到嘅就係芝士味,而且餐廳成功搞到 fusion,口感又鮮又軟糯, 配埋啲薄脆,
🔸龍捲風沙律   $78
🔸火山   4件 /  $128
味道:7/10

🔸蜘蛛    $96

🔸超級龍捲風   $88
呢個可能係全場最大件夾抵食嘅卷物,擺盤好靚,有8大舊卷物,外面係包住壽司飯,裏面就卷住好多料:有鰻魚片、炸海老、芝士、青瓜、脆片。主要食到嘅就係芝士味,而且餐廳成功搞到 fusion,口感又鮮又軟糯, 配埋啲薄脆,仲脆脆地。
味道:7/10

🔸鹽燒白鰻  1串 /  $38
一大枚肥美嘅白鱔, 即點即燒, 面頭放咗一啲 味椒鹽嚟燒嘅, 唔只有燒鱔嘅鮮味, 仲鹹香焦脆,好惹味。
▪️
2024-04-30
  • 蜘蛛
5天前 0 瀏覽
前排上app book位見呢間有折扣優惠去試下 嘢食都ok 之後都食過兩次其他分店 食物質素都keep 到 沙律份量都幾大份 左口魚群邊燒到岩岩好 三文魚都好新鮮👍🏻
2024-05-11 0 瀏覽
我哋今次嚟到荃灣千色搵嘢食🥢,呢度有荃灣天橋網絡駁住,無論乜嘢天氣都好方便⛅️。我哋就揀咗一間日式創新料理,主打fusion風嘅獨家特色卷物🎌。舖頭係開放式設計,感覺開陽,又有居酒屋feel🍶。.🥗龍卷風沙律($48)爽脆嘅蔬菜沙律,配埋豐富嘅調味真係夠晒香口👅。蟹柳絲配埋辣味沙律醬味道夠晒濃郁,而且仲有薯片碎、蟹籽脆卜卜嘅口感💥,令到成個沙律一啲都唔單調。.🎏搖滾樂($110)賣相好吸引鰻魚控😍!一片片嘅蒲燒鰻魚,食落味道好香。而下面嘅卷物亦都好夾鰻魚,既有濃郁嘅忌廉芝士加強綿滑口感🧀,亦都有脆脆帶出燒鰻魚嘅香口感覺。.🍤金龍卷($98)呢個賣相就都好吸引,除咗有三文魚,仲有超長嘅炸蝦卷😆!食落除咗三文魚嘅油花香味,仲有沙律醬嘅濃郁感覺,最後配埋炸蝦嘅脆口🫦,一啖裏面食到多重口感,好滿足。.💥雜錦天婦羅($88)全部都新鮮炸起,夠晒脆卜卜🔥!天婦羅炸蝦大大隻,食落超級酥脆,配埋天婦羅汁味道好夾🦐。迷你番薯食落甜香軟綿,外層炸皮令到番薯更加香口,甜甜鹹鹹嘅配搭好味🍠。釀秋葵好夠特色,秋葵濕潤嘅口感配埋天婦羅嘅脆口,好特別😝。

🥗龍卷風沙律($48)

🎏搖滾樂($110)
🍤金龍卷($98)

💥雜錦天婦羅($88)
2024-05-09 0 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 古今二 @kokon2.tw 去咗幾次荃新天地分店,今次一於試吓千色匯呢間分店,食過幾間分店,佢哋裝修都係偏向open area,唔會封實曬,坐落都好舒服💡荃灣地鐵站天橋行過嚟5分鐘都唔洗!落雨都唔怕—————————————————————❣️ 龍卷風沙律 $88超級大兜!有大量新鮮沙律菜、蟹柳絲、脆片、蟹籽、中華沙律,撈勻晒味道都幾fresh好開胃,份量真係好足,4個人食都冇問題!.❣️ 日式章魚小丸子(6粒) $48上面鋪左海量木魚同紫菜,外皮脆脆地,入面嘅章魚都大粒嘅,粉都ok .❣️ 火焰金龍卷 $98 其實就係三文魚炸蝦卷,有三文魚、炸蝦同埋芝士,面頭仲唧咗蛋黃醬同燒汁,total有8件!有唔同層次,炸蝦脆卜卜!.❣️ 搖滾樂 $110搖滾樂有8件,食材配搭係鰻魚、芝士、炸蝦和牛油果,唔好睇佢細細件但炸蝦大大舊食落口好香口好好食,不過就未諗到點解叫搖滾樂🤣—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
#chuchu食在荃灣
📍 古今二 @kokon2.tw
💡荃灣地鐵站天橋行過嚟5分鐘都唔洗!落雨都唔怕

👅好味指數: 7/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
👉🏻尖沙咀銅鑼灣觀塘都有分店!
🕑營業時間: 11:30 -22:30(3-5落場)
#chuchu食日本野
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-04-26
母親節慶祝好去處💁🏼‍♀️💖年年食西餐,媽媽唔悶,我都悶啦🤣古今除左有好多唔好創意款式嘅卷物之外,最正係而家仲可以Special request 大廚寫字打卡😍古今仲要好sweet咁送即影即有比我地💓媽媽收到十分開心🫶🏼忘不了您卷物令我真係令我到而家都記得~主打炸牛肉再加埋勁多芒果cheese,夾埋微黏嘅飯一齊食好好味!另一款有海老又有鰻魚嘅超級龍卷風,加左脆片之後,口感超有層次!炒雜菜份量超多,加埋佢地日式豆腐沙律岩岩好,十分fresh又飽肚!
[✨荃灣古今二·主打特色卷物日式居酒屋🍣]#古今二 #荃灣千色匯🌸柚想蝦你 $98份量真係冇得輸,沙律菜爽脆,入面仲有蘋果、牛油果、車厘茄等等,柚子汁更加令到個味道更加清新,開胃之選🤩🌸超級龍捲風 $88配料以鰻魚、海老🦐、芝士🧀️為主,脆口嘅炸蝦配上creamy嘅芝士,口感豐富好好食‼️🌸鹽燒鯖魚 $68魚皮脆身,鹹鹹地勁香口,魚肉新鮮好結實,魚骨都唔多比較方便,份量2個人分食都剛好🌸吉列廣島蠔(4隻) $58新鮮熱辣辣炸起,蠔身肥美大隻,配埋沙律醬真係食唔停口,絕對係炸物必試之一✨————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打好食又吸睛嘅創意卷物,質素高得黎仲好足料,價格又合理!值得一再光顧😍💗*價錢另有加一服務費📍古今二🏠荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港
[✨荃灣古今二·主打特色卷物日式居酒屋🍣]

✨總結

*價錢另有加一服務費

📍古今二
🏠荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣食好西 #荃灣餐廳 #千色匯 #古今二 #古今二荃灣店
$498 二人餐份量足,新鲜好味。每人有三件魚生三文魚和吞拿魚,一份六件壽司卷叫做龍捲風裏面有鰻魚和其他東西,一份大沙律,有菜蟹籽和其他東西,一個小火鍋我們選了泡菜豬肉,另外有野菜豆腐可選,一個前菜我們選了無骨,雞肉棒,同埋甜品,四一碟小巧精緻的蛋捲,內裏的忌廉說得像雪糕一樣硬,很有趣。仲有大大杯士多啤梨,或百香果益力多凍飲。個杯好大夠晒份量。感覺雖然每樣份量不多,但加埋一齊就足夠飽。每樣食物都很精緻新鮮。
2024-05-03 31 瀏覽
今日落雨,最岩就喺嚟荃灣喱個天橋城市行街,全程由港鐵站行到嚟千色匯都唔洗淋雨。柚想蝦你$55柚子、中華沙律、沙律菜、車厘茄、蘋果、牛油果、甜蝦組成,有少少港式fusion味道。整體感覺都好fresh,作為開胃茶一流。金龍卷$98三文魚、炸蝦🍤及芝士,推獎無理由唔試試,食落口感好豐富,外層嘅三文魚入口溶化,配上內層嘅炸蝦芝士又係另一番口感。蜘蛛$96炸軟殼蟹、青瓜、蟹柳、牛油果呢一個每一次食都覺得好味,因為本人鍾意食牛油果同軟殼蟹,打卡影相又好靚。鹽燒白鰻$38今次叫咗白鰻試試,其實真係好鍾意食鰻魚,呢一種鹽燒嘅感覺口感比較彈呀,同平時食開嘅炭燒鰻魚好唔同。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32呢個都特別推薦,甜甜地又鹹鹹地,呢個配搭唔錯幾新鮮。

柚想蝦你
柚想蝦你$55

金龍卷$98

蜘蛛$96
炸軟殼蟹、青瓜、蟹柳、牛油果

鹽燒白鰻
鹽燒白鰻$38

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32
呢個都特別推薦,甜甜地又鹹鹹地,呢個配搭唔錯幾新鮮。
柚想蝦你
鹽燒白鰻
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 金龍卷
  • 蜘蛛
同朋友食飯,係荃灣千色𣿬一期兜來兜去都係簡番呢間捲物壽司🍣專門店「古今二」,主打創意捲物,價錢合宜。餐廳面積不大,用上木系顏色做主調,木椅子桌子予人舒適簡潔感覺。柚想蝦你(HKD 98):柚子肉帶酸甜,好開胃,用上多款爽脆清新沙律菜,加上輕盈不膩的胡麻醬汁,重點有中華沙律牛油果🥑感覺健康,仲有蟹籽增加口感,甜蝦軟糯香甜,整體份量大份,要同朋友分享先食得曬。火山🌋(HKD 128):店員呈上火盤,點燃烽火,儀式感滿滿。壽司表面鋪滿蟹柳、蟹籽、沙律醬、醬汁而壽司卷物內有蟹柳、牛油果、青瓜。略嫌帶子欠奉,但青瓜🥒增加爽脆解膩口感,而且打卡同味道滿分。超級龍巻風(HKD 98):由炸蝦、鰻魚、青瓜絲等材料卷成,口感特別,層次豐富,內餡重有熱溶芝士,啖啖鮮美!日式章魚🐙小丸子(HKD 48):外脆內軟,熱辣辣,內餡有毫不吝嗇的大大粒章魚🐙粒,好有咬口,點少得柴魚絲同章魚燒汁,帶酸酸味得感覺,仿似番左日本🇯🇵咁。總結:坐得舒服 食品價錢相宜創意得黎不失儀式感

柚想蝦你(HKD 98):

超級龍巻風(HKD 98):

日式章魚🐙小丸子(HKD 48):

總結:
坐得舒服 食品價錢相宜
創意得黎不失儀式感

2024-04-29 26 瀏覽
🤍超多創意壽司🤍緣份我又再次嚟啦😂不過今次係嚟荃灣分店!🥗龍捲風沙律$88因為實在太鍾意食,所以今次又點做都係新鮮好味!一邊有蟹籽青瓜中和沙律蟹柳同蛋黃醬,份量係大嘅!🍣煙花8件$106吞拿魚蓉同埋飯嘅比例係一比一,所以係非常滿足👍🏻🍣彩虹卷$116吞拿魚三文魚牛油果包裹住飯卷非常美味😋🎀 昭和豆腐煎$58日式甜醬油芡汁加埋煎咗嘅豆腐係蛋白質補充嘅最好選擇!📍 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
🤍超多創意壽司🤍

緣份我又再次嚟啦😂不過今次係嚟荃灣分店!

🥗龍捲風沙律$88

🍣煙花8件$106
吞拿魚蓉同埋飯嘅比例係一比一,所以係非常滿足👍🏻

🍣彩虹卷$116
吞拿魚三文魚牛油果包裹住飯卷非常美味😋

🎀 昭和豆腐煎$58
日式甜醬油芡汁加埋煎咗嘅豆腐係蛋白質補充嘅最好選擇!

📍 古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)

2024-04-28
2024-04-27 23 瀏覽
古今二餐廳宽敞舒适,灯光明亮,菜品新颖,提供各式特色创意卷物色彩丰富. 沙律菜非常新鮮可以一試。//日式麻醬豆腐沙律菜品材料丰富,包括蟹籽、蟹柳、中華沙律、沙律菜等,最有特色的上边的白豆腐,配上鱼子酱一口爆开,口感很惊喜,新鲜的沙律菜配上日式麻酱,清爽开胃,好好食 //蜘蛛 炸卷用料足,炸软壳蟹酥脆,青瓜爽口,牛油果绵密,蟹柳软嫩,4种配料加在一起口感特别丰富,组合很有特色。 //金龍卷卷物排成金龙形状,头首虾尾点缀,卖相好靓,上边是一层三文鱼片,加点三色堇花瓣,中间夹着天妇罗炸虾和满满的芝士,整体口感绵密丝滑,一口下去好满足😋,不愧是店铺推荐 //古今日式煎餃 煎饺皮薄肉厚,里面满满的肉馅,蘸点秘制酱汁很好吃。 //日式章魚小丸子(6粒)是那种正宗的章鱼小丸子,里面没有过多的配料,保留了原始风味,章鱼肉有嚼劲,很新鲜,端上来热乎乎的,适合配沙律一起吃。荃灣眾安街68號(荃灣千色匯I )3樓3013号
古今二

//日式麻醬豆腐沙律

//蜘蛛

//金龍卷
//古今日式煎餃
煎饺皮薄肉厚,里面满满的肉馅,蘸点秘制酱汁很好吃。

//日式章魚小丸子(6粒)

荃灣眾安街68號(荃灣千色匯I )3樓3013号
2024-04-26 15 瀏覽
今次為大家介紹是古今二(千色滙)的餐廳,首先我選了一個前菜是柚想蝦你沙律。沙律有大量的柚子、牛油果、蘋果和甜蝦等等。份量十分豐富,口感新鮮清爽。柚子的酸甜與牛油果的濃郁完美融合,甜蝦更增添了菜品的口感。接下來是超級龍卷風,這是一道融合菜式的加州卷。內裡夾著炸蝦、薯片和鰻魚,再配上芝士,口感層次分明,讓人倍感享受。這道龍卷風的創意組合讓人驚喜不已,每一口都散發出濃郁的美味。金龍卷是另一道的加州卷,它包含了三文魚、炸蝦和芝士。而頂部的醬料點綴更帶少許辣味。他們的雞胸軟骨串燒也是一道令人垂涎的菜品。雞軟骨搭配雞胸軟骨,口感像魷魚,十分有𡁻口,雖然份量不多,但味道香口。最後是鹿兒島黑豚荔枝卷串燒,這是一道口味獨特的菜品。黑豚肉片卷著荔枝,形成了一種咸甜的搭配。

2024-04-26
2024-04-26 18 瀏覽
荃灣地鐵站行過黎都唔駛5mins,簡單易到,係正千色匯三樓,唔黎唔知原來全層都係食店,不過香港人少了很多,平日商場比較靜,好處當然係坐得舒適又放鬆,不過都希望生意興隆,因為店員相當有禮貌,服務態度唔錯,最特別係佢將日本傳統既食物混合左香港人鍾意既打咭文化,將每樣野都變得靚靚,好岩打咭龍卷風沙律新鮮既沙律菜,蟹柳絲脆片蟹籽加上健既既中華沙律,上枱賣相係靚既,攪拌勻之後入口味道又係驚喜既,份量好足之餘好開胃,作為前菜係正!宮崎黃金炸豆腐六粒油香豆腐炸到外脆內軟滑,而兼承呢個舖頭作風,賣相又係靚既蜘蛛齋聽個名真心諗唔到佢係咩黎,望望餐牌先知佢係由炸軟殼蟹、青瓜、牛油果同蟹柳組合而成既飯卷,成個餐牌有好多唔同款式既卷物,各有特色,我揀呢個因為鍾意食軟殼蟹同健康既牛油果,冇令我失望火山成塊板連Pan上枱,餐牌寫明去推獎,侍應擺上枱果陣話原來會點火既,成個Pan邊著哂火,夠特別!蟹杉絲覆蓋哂成個壽司飯,中間混有牛油果同帶子,一盆八件,正!
龍卷風沙律

宮崎黃金炸豆腐

蜘蛛

火山
2024-04-25
2024-04-26 14 瀏覽
我今日放工後,順道約同好友去位於荃灣眾安街68號千色匯3樓3013號舖的古今二食日本菜,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個M19的金龍卷$98,A16的龍卷風沙律$76,A8的雜錦天婦羅$88,T6櫻花蝦茄子燒$68,及A29的芝麻雞翼(2隻)$38。金龍卷的賣相不錯,卷飯中的炸蝦非常香脆美味;龍卷風沙律有沙律菜、蟹柳絲及蟹籽,味道清新可口;雜錦天婦羅有炸蝦3隻、秋葵2個及日本甜薯3個,好好味;茄子燒得香,櫻花蝦可口;芝麻雞翼皮脆肉嫩,好味又好食!

• 金龍卷
  • 雜錦天婦羅
  • 龍卷風沙律
  • 茄子燒
  • 辣妹
2024-04-26 14 瀏覽
荃灣附近有好多親子嘅遊樂場,玩完就係附近搵食,見到有間和食都啱小朋友,份量都夠多,一於去試下。龍卷風沙律🅰️🅰️🅰️🅰️:份量極多😱,上層可見蟹柳蟹籽份量跳都不在話下,下面仲唔係只係舖菜,而係仲有中華沙津係底,好多嘢食,我個小朋友食得好開心。不過呢個沙律有少少辣,呢樣要有少少留意(不過我小朋友鍾意辣😂)超級龍卷風🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️蜘蛛🅰️🅰️🅰️🅰️:我地叫左兩樣創意嘅手卷,可以一齊講講🥰。食材配搭唔同當然係亮點,鰻魚、芝士配脆蝦;泡菜同軟殼蟹,睇嚟佢地都好擅長玩唔同嘅味道同口感配合。呢一點令我對佢地其他飯團有信心。👏🏻👏🏻👏🏻雜錦天婦羅🅰️🅰️🅰️🅰️最後講一講天婦羅,話哂都係創新嘅餐廳,天婦羅都有特別,其中就想講下秋葵,因為估唔到裡面有蝦膠,幾有驚喜🧐,秋葵軟身加蝦膠彈牙,唔同嘅口感幾正,不過我覺得蝦膠再咸多少少會好d。呢間居酒屋走中價價位,但係做出嚟嘅菜式有創意,份量足,會同出面一式一樣嘅日式居酒屋有分別。又唔會話為左創意而味道奇怪,呢間幾推介大家嚟試下d創新料理。

龍卷風沙律🅰️🅰️🅰️🅰️:

超級龍卷風🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️