2017-04-16 5611 瀏覽
周末早上,一起身突然覺得好想食日本嘢,於是老公就响網上揾,睇到登龍街有多間日式食肆,所以他便帶我去樓上,靜靜地食番個日式午餐~職員帶我們到一個較靜的地方坐下,四周佈置得很有古代日本的風情。設計簡約,但坐得舒適。職員向我們展示兩張菜單,原本食店最近做緊呢兩款 LUNCH SET。兩款都有我們喜歡的食物,所以我們決定每邊點一款 SHARE 來食。食 LUNCH SET 之前,先來個沙律和麵豉湯開吓胃。刺身兩點先來這碟 刺身兩點,左起有 温室野菜、美國牛肉薄燒、帶子 和 鵝肝。我比較喜歡食 牛肉薄燒和鵝肝,因為牛肉真係切得好薄,又保留到一些肉汁,然而鵝肝入口即溶,真係齒頰留香。另外我選了炒飯配這個刺身 SET,炒飯暖暖的,面頭的蒜片幫助吊起成個飯的香味。特選午市套餐先來呢個 SET 的前菜,就係三文魚甜蝦刺身,食落好鮮甜,但份量真係少咗 D。因為呢個 SET 可以點兩個迷你丼,所以老公見到海膽已經流哂口水,就讓他決定去點  帆立貝海膽飯 和 牡丹蝦海膽飯。呢兩 PAT 海膽滑滑的帶著鮮味,好似 SIN 入個喉嚨 DING 咁~而帆立貝真係好厚身,很有咬口而且啖啖肉。然而呢隻牡丹蝦剝咗殼開咗邊

設計簡約,但坐得舒適。

食 LUNCH SET 之前,先來個沙律和麵豉湯開吓胃。
刺身兩點

特選午市套餐
因為呢個 SET 可以點兩個迷你丼,所以老公見到海膽已經流哂口水,就讓他決定去點  帆立貝海膽飯牡丹蝦海膽飯

而帆立貝真係好厚身,很有咬口而且啖啖肉。

然而呢隻牡丹蝦剝咗殼開咗邊,食落口感零舍圓潤,很容易食得到隻蝦入面都係絕對新鮮~
其實呢個 SET 仲有個甜品的,所以要了個曲奇味雪糕作結,覺得飽飽的好滿足呀~
2017-04-08
$126.5 (午餐)