2018-10-21
今日喺紅磡行到餓餓地,就想食啲小食。經過見到咁多人買豆腐花食,就決定食碗豆腐花同其他小食。除咗豆腐花同埋其他豆製食品,仲有唔少小食揀,就例如有砵仔糕、芝麻糊、客家糍粑等等。我哋叫咗個兩個凍黃豆豆腐花。.🔸豆腐花一食入口,豆腐花嘅豆味好濃又夠凍。糖漿唔算好甜,如果想食甜啲,就需要加黃糖。我最鍾意加黃糖食豆腐花,呢碗嘅濃豆味加上黃糖好味道除咗豆腐花,我哋都加咗兩蚊去叫埋佢個砵仔糕。砵仔糕有得揀要豆或者唔要豆,我就揀咗無豆。🔸砵仔糕砵仔糕唔算好甜,好香,亦比出面食嘅砵仔糕煙靭和粘!而咬入口亦都好滑,加$2有一個真係好抵食!🔸客家糍粑最後買多咗一盒三個嘅客家糍粑,糍粑嘅皮好薄、又煙靭,餡料超多,有好多芝麻喺入面。由於皮唔算好厚,而佢嘅餡料唔算好甜,所以食入口都唔會覺得好滯!讚
我哋叫咗個兩個凍黃豆豆腐花。
🔸豆腐花
🔸砵仔糕