2024-05-15
🔸 招牌三寶牛肉麵 $82係牛肉清湯底, 三寶就係牛筋、牛肚、牛腩,件件都炆得十分腍,肉味鮮甜,口感超軟糯,係正宗台灣牛肉麵做法,佢嘅金錢肚畀得好大塊又好多,牛腩就一啲都唔韌,配菜有好好食嘅青紅蘿蔔。 今晚太幸福喇,唔使走到台灣都可以食到咁正嘅地道台灣麵, 麵條係用類似【關門麵】嘅粗面,口感好爽有麵香味,份量相當充足😚餐跟小食:話梅鹽土瓜,就係炸番薯粒撒咗一啲話梅鹽, 係酸酸甜甜嘅, 話梅味配上炸得香甜嘅番薯,好惹味。餐飲:酸梅湯,係餐廳自家製嘅,有十分特出嘅烏梅味,加上山楂同酸梅味道,整體偏甜,好好飲。味道:8/10性價比:7/10🔸 麻辣三寶 麵 $84麻辣牛肉湯底,呢個食材基本上同上面個三寶麵差唔多,不過就係味道層次更豐富,微微辣、微微麻,配菜有生菜、雪菜粒、蔥花同埋炸蒜片,啱曬重口味嘅人士。跟餐小食:揀咗鹽酥雞,係台灣夜市嘅特色美食,雞件炸得十分酥脆, 配咗一啲炸脆咗嘅 辣椒葉,用嚟夾住炸雞一齊食,更加滋味。餐飲:珍珠奶茶, 呢個係正宗台灣珍珠奶茶,做得好地道, 唔會好甜,食完個台灣麵再飲返杯台灣奶茶, 感覺就似去咗台灣。味道:7/10性價比:7/10
味道:8/10
性價比:7/10