2023-01-05 88 瀏覽
年尾緊係食好d, 今日就輪到朋友帶車車食好西! 平時真係比較少去美孚果頭搵食, 今次嚟到位於美孚新邨嘅友樂鮨食omakase! 餐廳環境幾大, 店員安排左我地坐係吧枱位置可以望住師傅整野食! 我地點左一個lunch omakase同sushi set⭐沙律⭐漬蘿蔔⭐汁漬吞拿魚吞拿魚軟腍入味, 甜甜咸咸幾開胃⭐愛女魚肉身結實爽口, 魚味比較淡而清甜, 用柚子調味, 食落幾清新⭐赤貝赤貝幾新鮮, 口感爽脆鮮甜⭐拖羅拖羅肥美甘香, 油潤而軟滑⭐蜜柑鯛壽司蜜柑鯛食用時會散發出淡淡嘅蜜柑味, 係車車近期至愛⭐金目鯛壽司金目鯛油脂含量適中, 肉質細膩⭐深海池魚壽司肉質鮮嫩肥美, 入口甘香細膩, 齒頰留香⭐醋青魚壽司用醋醃製過嘅鯖魚,食落更惹味, 令魚鮮味更突出 ⭐目張魚目張魚肉質鮮美嫩滑, 油分適中, 結實又唔腥⭐海膽壽司橙黃色嘅海膽味道甘甜細膩, 幾乎入口即溶 ⭐帆立貝帆立貝配搭左少許竹碳鹽調味, 肉身豐厚滑身, 爽口彈牙 ⭐平政魚味道比油甘魚和鰤魚更為鮮甜, 而且油份不會過膩⭐甘蝦上面配搭左煮過蝦膏, 食落爽彈鮮嫩, 蝦味濃郁⭐牡丹蝦蝦膏甘香鮮甜, 肉質綿軟中帶彈性⭐松葉蟹肉松葉蟹肉肉質軟滑,

⭐沙律
⭐漬蘿蔔

⭐汁漬吞拿魚
吞拿魚軟腍入味, 甜甜咸咸幾開胃

⭐愛女魚

⭐赤貝
赤貝幾新鮮, 口感爽脆鮮甜

⭐拖羅
拖羅肥美甘香, 油潤而軟滑

⭐蜜柑鯛壽司
蜜柑鯛食用時會散發出淡淡嘅蜜柑味, 係車車近期至愛

⭐金目鯛壽司
金目鯛油脂含量適中, 肉質細膩

⭐深海池魚壽司
肉質鮮嫩肥美, 入口甘香細膩, 齒頰留香
⭐醋青魚壽司
用醋醃製過嘅鯖魚,食落更惹味, 令魚鮮味更突出
⭐目張魚
目張魚肉質鮮美嫩滑, 油分適中, 結實又唔腥
⭐海膽壽司
橙黃色嘅海膽味道甘甜細膩, 幾乎入口即溶

⭐帆立貝
帆立貝配搭左少許竹碳鹽調味, 肉身豐厚滑身, 爽口彈牙
⭐平政魚
味道比油甘魚和鰤魚更為鮮甜, 而且油份不會過膩
⭐甘蝦
上面配搭左煮過蝦膏, 食落爽彈鮮嫩, 蝦味濃郁

⭐牡丹蝦
蝦膏甘香鮮甜, 肉質綿軟中帶彈性

⭐松葉蟹肉
松葉蟹肉肉質軟滑, 啖啖蟹肉好滿足

⭐海膽丼
海膽味道甘甜Creamy, 入口即溶, 旁邊仲有吞拿魚容, 足料鮮味
⭐烏冬
烏冬爽彈滑溜, 湯汁夠哂熱, 冬天食完好溫暖
⭐麵豉湯
⭐茶碗蒸
蒸蛋軟滑q彈, 味道不錯
⭐宇治抹茶蕨餅
2022-12-28