餐廳: 金裝燉奶佬餐廳 (美孚新邨)
資訊:

2024-06-28 736 瀏覽
大表哥退咗休,生活比較清閒,所以,星期六就拉埋佢一齊去行吓山,由美孚起步,經馬騮山一直行到去大圍。起步前,就索性約埋一齊嚟「燉奶佬」食個早餐,貪佢就喺地鐵站口側邊,方便到佢唔使周圍搵。餐廳環境格局唔多講,都喺典型茶記,絕大多數都喺卡位,不過啲位就有少少窄,我哋幾個都喺瘦底,所以,坐落就唔覺逼,如果大隻少少嘅可能會感覺唔太舒服。但有別大多數茶記,啲調味料、餐具就唔喺放枱側櫃桶,而就咁晌晒枱面一旁,但有蓋冚,感覺回都衞生啲。底面兩頁餐牌,羅列晒所有早餐款式,跟同區嘅茶餐廳比,定價會平$1、$2,但份量會交足,所以,你見都幾多人嚟食早餐。採用二維碼落單,落單可以自己搞掂。B3 沙爹牛肉湯公仔麵餐 $41表哥就揀咗B3,呢個系列主要喺跟北海道3.6牛乳炒滑蛋,但你可以改為煎雙蛋,比起同樣食沙爹牛麵嘅B26餐,呢個貴$1,但多隻蛋喔。沙嗲牛麵一陣先講,但要讚嘅喺兩隻太陽蛋就煎得幾靚仔,碗麵又加幾炷菜俾你,真有心。B27 自選湯粉麵餐 $39湯粉麵餐會跟個甜餐包,仲要好懷舊款式嘅甜餐包。婆就想自主啲,乜餸料都自己揀,所以,就食呢款餐,揀仿鮑絲搭煎全熟蛋,配通粉,大大碗,份量俾足,當然唔會有咩驚喜,
B3 沙爹牛肉湯公仔麵餐 $41

B3 沙爹牛肉湯公仔麵餐
B3 沙爹牛肉湯公仔麵餐
B27 自選湯粉麵餐 $39

湯粉麵餐會跟個甜餐包,仲要好懷舊款式嘅甜餐包。婆就想自主啲,乜餸料都自己揀,所以,就食呢款餐,揀仿鮑絲搭煎全熟蛋,配通粉,大大碗,份量俾足,當然唔會有咩驚喜,但佢話整體味道唔錯。
B26 沙爹牛肉湯通粉餐 $40

小弟今次茶記早餐又回歸到沙嗲牛肉,再搭午餐肉,同樣配通粉。雖然睇落啲沙嗲汁唔喺好深色,但嗒落都算香濃,而牛肉幾軟腍,通粉無煮過腍,完全收貨。
熱奶茶

表哥同我都揀咗飲熱奶茶,亦喺小弟去茶記嘅必然心水。佢哋啲奶茶唔差架,睇色澤夠深沉,飲落醇香,茶奶比例合我心水。
今次再嚟「燉奶佬」食早餐,整體感覺唔錯,至少無乜邊樣嘢出問題,無伏位。食飽飽,就起行。
$40 (早餐)