2024-06-16 1662 瀏覽
老婆安排位於1881 heritage "The Steak Room"同我慶祝生日。本身餐廳位於屬於舊水警總部的法定古蹟內,所以氣氛幾好。餐廳提供 3 - 5 course的 Tasting menu,而我地選擇5 course。2 x 頭盤, 1 x 湯, 1 x 主菜, 1 x 甜品頭盤:- 帶子及青豆配搭得幾好- 大蝦沙律的肉夠爽- 蟹餅香口,未算太油膩湯:- 龍蝦湯夠鮮味,幾好- 洋蔥湯略嫌唔夠濃郁,及洋蔥可以稍為多啲主菜:US Ribeye - Medium well doneUS Striploin - Medium well done2份牛扒整體OK, 當中以Ribeye碳燒味較為豐富個人會較為喜歡Ribeye2款甜品就較為普通,最重要有個“Happy Birthday”朱古力牌。服務方面:- Serve我地的職員十分helpful, 而且對我地的BB亦十分友善- 未必係做緊高級扒房或fine dining應有的標準,但friendly service的態度更加重要環境:- 氣氛唔錯- Weekday於8點後客人唔多,環境舒服
本身餐廳位於屬於舊水警總部的法定古蹟內,所以氣氛幾好。

2 x 頭盤, 1 x 湯, 1 x 主菜, 1 x 甜品

頭盤:
- 帶子及青豆配搭得幾好
- 大蝦沙律的肉夠爽
- 蟹餅香口,未算太油膩

湯:
- 龍蝦湯夠鮮味,幾好
- 洋蔥湯略嫌唔夠濃郁,及洋蔥可以稍為多啲

主菜:
US Ribeye - Medium well done