2020-08-15 1532 瀏覽
小編終於都可以再次出動,有翻推動力去搵好野食喇😋。大家平時去旺角或者太子都清楚彌敦道大馬路位置🗺,而好耐之前小編已經成日由太子往來深水埗🏃‍♀️。而今日去既呢間麵館係就近於太子位置👀,兩條大馬路之間。而呢間主打港式粉麵,香港人平時食開既雲吞魚蛋🍜。而餐廳個名就叫「小蓉粉麵館」🏠。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈雲吞墨丸河 $35小編見到餐廳名叫做小蓉,心係到諗唔通麵館最出名又好食就係「細蓉」,即係雲吞麵🤨?諗左好耐終於都決定到想食乜喇🧐,就係雲吞墨丸河。墨丸應該係手打,味道好香好新鮮👃,而且彈牙爽口👄,而每一口咬入去都𡁻到墨丸粒🐙,細細粒白色好鮮甜🤩。雲吞蝦肉飽滿🦐,加埋上湯底,係經典既細蓉風味🤤。大小適中,皮簿餡靚就係呢一種👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈通菜 跟餐加$6小編通常去港式麵館點都一定嗌碟油菜🥦,而呢一個就係我地香港人既本地文化😬。而油菜通常都會有菜心、芥蘭、生菜、通菜,小編就最愛食通菜🥢。通菜好爽脆,每條通心菜咬入口必定會食到"索索"聲🤭,再點上通菜必配腐乳,錦上添花😛。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小編講一講餐廳環境方面🏘,格局保有古舊香港麵館建築味道,坐得亦好舒適😳,店
🎈雲吞墨丸河 $35
🎈通菜 跟餐加$6
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編講一講餐廳環境方面🏘,格局保有古舊香港麵館建築味道,坐得亦好舒適😳,店內裝修比較新,好有一種古今融匯貫通既感覺✨。而呢間餐廳畀小編既感覺係可以係繁華鬧市既油尖旺區中搵到一點寧靜,有時我地享受食物既過程,仲要有好既環境,好既服務先至食得自在。
通菜
2020-08-07