2018-06-21 265 瀏覽
在人來人往的灣仔,你又點會估到有一個可以令你平靜落黎食野既日本餐廳。首先餐廳俾我既第一感覺係好舒適。店內坐位不太多,並不是店內空間太小,而是感覺到老闆想每一位客人都可坐得舒適,慢慢享受師傅為每一位準備既食物。當你黎完哩一間餐廳,你就會完全改變了對食刺身及壽司既睇法同食法。首先師傅送上自家制白蘿蔔及酸薑,作用是醒胃及清清口腔既味道令我們可們細賞。清酒煮蜆湯利用清酒既香味,帶出蜆既鮮味。令人讚不絕口。忍唔住會將湯飲曬。北海道珍蠔超級大隻及新鮮,基本上蠔夠新鮮,加上少少酸汁,已經可是以將鮮味再提升到另一個境界,讚哦👍🏿海膽配日本腐皮海膽夠鮮味,口感就好似雪糕咁但味道就差好遠,兩種不同享受。係少少咸味中帶有鮮甜,個感覺好清爽。係咪覺得好神奇呢,只會係新鮮海膽內有。配上新鮮既日本腐皮,一擺入口即刻同海膽滑入喉嚨真係好特別。八爪魚師傅特別秘製既八爪魚口感煙銀,而且八爪魚嘅鮮味仲會保持喺度。難得難得。海膽飯味道同上,再配上白飯又係另一個體驗。針魚壽司師傅已調好味唔洗再加任何豉油,加上針魚本身魚味好重而且好爽口所以我食落口感一流。粒貝壽司味道濃郁柔嫩爽口 ,而且十分新鮮不錯不錯配上日本米簡直係不得了。
首先餐廳俾我既第一感覺係好舒適。店內坐位不太多,並不是店內空間太小,而是感覺到老闆想每一位客人都可坐得舒適,慢慢享受師傅為每一位準備既食物。當你黎完哩一間餐廳,你就會完全改變了對食刺身壽司既睇法同食法。

清酒煮蜆湯

北海道珍蠔

海膽配日本腐皮

八爪魚

海膽飯
味道同上,再配上白飯又係另一個體驗。

針魚壽司

粒貝壽司

赤血印壽司
第一次食肉質柔嫩而且好鮮甜但係又唔會肥膩。魚嘅鮮味喺口入邊爆發。

赤木刺身
鮮味濃郁,而且美感十足口感亦好好亦都係第一次食。

小肌刺身
小肌魚係時令魚,冬天先會有,咁岩有幸可以品嚐到。魚肉柔嫩鮮味十足。

拖羅手卷
味道甘香幼滑,魚脂十足,做成手卷十分邪惡。

鯛魚湯
奶白色鯛魚湯,魚鮮味濃郁,再加上火喉十足,清甜可口。

白子
師傅千叮萬嚀快影快食,一耐左就無咁好食。

只後以一個豆腐雪糕結束今日既美食持久戰