2023-07-17
8號波泰利突然到訪好多打工仔都突然多咗日連假😍住近商場嘅好處就係唔怕餓親又唔怕悶親仍然可以有個地方行吓食下玩下多謝颱風天都要謹守崗位既大家🙏🏻不過安全最緊要!👷🏻近排留意到我屋企附近嘅商場開咗間用我最鍾意嘅Tiffany blue做主題既餐廳,本身以為係輕食店又或者係Cafe,點知睇真啲原來係食川菜,估佢唔到,摘左個好日就今日試下佢😋=====================餐廳位置🏠-位於地鐵商場入邊,方便好找,就好似今日咁,大風大雨都唔怕😏座位選擇🪑-餐廳空間闊落,有一半座位係梳化卡位,坐得舒適👍菜式選擇📜-除咗餐廳重點推介既酸菜魚外,仲有好多其他菜式都好吸引!今次決定留低佢嘅主菜下次先食,試吓佢其他菜式先😏😏-一行二人叫咗四樣嘢食一杯飲品,分別係1️⃣麻辣香鍋- 叫得香鍋要最少自選五款或以上既配料,我哋揀咗寬粉,雲耳,茶樹菇,鮮蝦同脆皮肥腸!最有記憶點嘅係茶樹菇,口感爽脆乾身,係香鍋必要配料之一,另外脆皮肥腸都出色,最少有十件,食落外脆入邊又唔會太乾身,惹味可口!溫馨提示,記得叫少油少鹽!😏2️⃣上湯浸菜心-估唔到呢個係有驚喜,奶白色嘅上湯,飲落去唔會死咸,而且配送大量黃金皮蛋,菜心甜,
好多打工仔都突然多咗日連假😍
不過安全最緊要!👷🏻
=====================
餐廳位置🏠
座位選擇🪑
-餐廳空間闊落,有一半座位係梳化卡位,坐得舒適👍
菜式選擇📜
-一行二人叫咗四樣嘢食一杯飲品,分別係
1️⃣麻辣香鍋
2️⃣上湯浸菜心
-估唔到呢個係有驚喜,奶白色嘅上湯,飲落去唔會死咸,而且配送大量黃金皮蛋,菜心甜,連蒜子都食埋🤣
3️⃣臘味炒飯
-炒飯做到乾身粒粒分明,份量足夠,已經冇其他要求,味道不錯!
4️⃣黃金脆炸小酥肉
-呢個小食幾惹味,有偷偷地浸上湯食,又係另外一番風味🤣
5️⃣新鮮水果烏龍茶
-呢個可以叫甜度,我試咗走甜,放心佢嘅百香果係用新鮮百香果,唔係百香果糖漿,所以走咗甜,係真係唔甜仲帶點酸,不過我鍾意🤣
係8號風球下食得開心滿足嘅一餐🤪🤪餐廳都幾受歡迎走既時侯係滿座左🙈我哋就5:00入座嘅😂
有偷偷地隔籬枱叫咗既宮保蝦球好吸引大大粒,book mark咗下次要食😂😂
#姚姚酸菜魚 #青衣美食 #青衣城 #川菜 #酸菜魚辣度全面升級 #姚姚蕃茄魚返嚟喇 #麻辣香鍋 #酸菜魚 #yaoyaohongkong #香脆酥肉