餐廳: 鮨文
資訊:

每次心情低落,遇上不如意事時,總希望找一間好味既餐廳,食番餐好既,幾將所有負能量,壞情緒一一吃到肚中。而好味既餐廳,香港實在有很多,首先要想的是食物種類,其代要想餐廳環境,餐廳地點,等等。而好味既野食,今夜在我腦中第一個飄過既就係Omakase,食「廚師發辦」,最無敵的在於客人唔駛諗唔駛煩,而餐廳既廚師就會將最好既食物呈現係你面前,岩哂已經心情低落既我,可以省卻了我的腦汁腦力。這夜的晚餐,我就選址佐呢間位於元朗既鮨文,一來,經常聽朋友推介呢個餐廳,二來,我想揀一間離開鬧市既餐廳,盡量減低「撞」到公司同事既機會,希望享受一頓寧靜的晚飯。食既係omakase,價錢係$1850既全包宴,「廚師」問了我們有沒有甚麼特別想食,或者特別唔想食後,便開始為我們「發辦」,而我地要做既不多,就係等食啦。首先,店員會為我們奉上熱毛巾先潔淨雙手,然後廚師會作自我介紹,幸運地,這夜為我們主理的師傅正是餐廳的創辦人文師傅,食omakase既奇妙之處在於,每次去食同一間餐廳,即使係同一樣的環境,同一樣的食材,只要係師傅不同,整個experience都會好唔同,這晚,我們是幸運的一群。前菜是黃瓜,准山,和子薑。三文

前菜是黃瓜,准山,和子薑。

三文魚籽蒸蛋

第一款來到的是三文魚籽蒸蛋,三文魚子非常大粒,每一粒也十分圓渾,文師傅形容佢地既三文魚子就如「食神」中的爆漿牛丸一樣,每一粒都彈到可以當兵兵波咁玩,食落既爆漿口感亦拍得住爆漿牛丸,當然不同既係那一份鮮甜味非牛丸所能比擬啦。

日本岩蠔

岩蠔非常大隻,海水味濃,食落十分滑身而帶creamy 感,唔需要加任何既檸檬汁或者醬汁已經好好味。

深海池魚

醬油已經預先加落池魚既身上,配上鮮磨wasabi,再用火槍炙過,把魚油迫出,食落油脂豐盈,口感嫩滑。

蟹膏蟹肉

濃濃既蟹膏蟹肉放在少少既米飯上,那蟹膏既濃度同埋鮮甜味絕對令人難忘,醋要慢慢醮,一啖一啖去細味。

紫海膽配天婦羅帶子

文師傅用了爽脆既紫菜包裹炸得甘香既帶子,而面頭既海膽更有畫龍點睛之效,除了減輕天婦羅的油膩熱氣感外,也帶來了一份「靜與情之間」的層次感。

清酒粒貝

粒貝亦即係響螺,加上雜菇,清酒不算非常入味,因為烹調既時候已經將酒精消磨掉,食落爽口彈牙帶一點酒香。

食omakase,其中一個重點在於客人和廚師間的互動,而健談既文師傅正好作出了一個完美的演繹。

赤身吞拿魚 (天然)

食落口感軟綿綿,含在口腔中慢慢細味,油香不算很濃,但口感贏哂。

瘦拖羅 (養殖)

不用醮任何醬汁,食落帶一點微酸,入口很快便溶掉。

肥拖羅 (天然)

這款天然既拖羅有比較多根,但並不是negative既多根感覺,而是每一口咬入,會有多一份層次,多一份肥美,和平時吃到的吞拿魚分別很大。

刺身後,來到壽司的環節。

真鯛壽司

師傅加入一滴青檸汁去帶出魚既鮮味,食落肉質嫩滑,味鮮且甜。

赤貝壽司

食落很爽口彈牙,上碟時可見它仍然生猛收縮,所以要盡快在佢最新鮮既狀態下食用,赤貝口感有d似象拔蚌,而味道更香。

車海老壽司

師傅把蝦從中間劏開,再把壽司飯釀進中間,蝦身很大隻,肉身堅挺,食落啖啖肉,夠鮮夠甜。

三文魚籽軍艦

每一粒三文魚籽都大粒而且爽彈,師傅表演將一粒三文魚籽拋落桌上真係會好似兵兵波一樣彈起,咬落鮮甜多汁,回味無窮

太刀魚壽司

即係我地既牙帶魚,超級的熱!配非常爽脆既紫菜,上面淋有金萡,既高貴又好味。

鮑魚

師傅教落,可以先吃原味既,再醮蟹膏,最後加入醋飯伴勻後再食用,3個層次,三個感覺。

雲丹盛滿

食完鮑魚後,開始見到師傅把一板又一板既海膽拿上枱,我便知道今晚最期待既畫面要出現了。

師傅毫不吝嗇地一更一更把海膽放進碗裡,明明已經滿載,但仍然落力加滿直至盛滿,這正是這道菜式的精髓所在,眼看已知道這碗海膽飯十級邪惡,食在口中更是幸福感爆登,那種鮮。甜,就像要在口中繞樑十日一樣。

文卷

在我們正在努力吃雲丹盛滿之際,文師傅已經開始為我們準備下一款食物,看見師傅把大量食材加進鐵碗,包括大量魚油,左口魚郡邊,蔥,白身魚碎,拖羅油等等。

最後再用紫菜包著,食落既香且甜,加上不同既食材在口中纏綿,為味蕾帶來一陣一陣的衝擊。

深海池魚湯

食飽剌身壽司後,店員為我們奉上一碗熱湯,味道非常鮮甜,裡面放有一塊白身的魚柳,一問之下原來是深海池魚,難怪咁好味。

日本直送蜜瓜

飲完熱湯後,來到飯後甜品時間,店員在蜜瓜上面灑上whisky酒,令蜜瓜除佐清甜外更加了一點「野性」。

美食能醫百病,這個道理永遠是對的,吃完這餐,負面的情緒已被美食和師傅的熱情所沖淡,而明天又可以全情投入工作。
2017-06-28
$2000 (晚餐)