近幾年酸菜魚都好受唔少食家歡迎,我都唔例外😍😍好鐘意個種酸酸辣辣,花椒香既味道,魚塊又滑lulu😚廚十三,老壇酸菜魚,有香港太二之稱,湯底正宗,不過分店嘅質素會有差異!🥹🔥老壇酸菜魚 $338二人/$478三人/$598四人我哋今次一同四人就叫左個二人份既酸菜魚,另外再追加左寬粉、米線、蓮藕、土豆片🥰🥰🥰配菜一般都係$28左右😉湯底本身都會有唔少嘅配菜例如金菇、豆腐、酸菜、乾辣椒等幾豐富😌 其中最推介土豆片同寬粉,記得加!😋頭先都講左分店食物質素有差異,記得第一次喺銅鑼灣分店食嘅時候湯底味道係好正好正宗,無論酸、辣、鹹度完全拿捏得好平均,每一啖湯都好入味,而且魚塊完全唔會有腥既味道,肉質好爽好新鮮,可惜再次到訪荃灣分店嘅時候就有啲失望,湯底唔夠味,辣味完全唔足夠,而且魚塊仲有啲腥🙁🔥滕椒呠呠雞 $98所謂嘅呠呠雞其實就係有好多串串浸咗係個汁裏面😛有牛柏葉,牛肚,鵪鶉蛋,土豆片,腎片,萵筍😋滕椒既味道其實就類似泡椒咁,花椒味比較重,呢個味道都幾五十五十😂我自己就好鍾意,朋友唔鍾意嘅會形容好似香精味咁🤭但總括嚟講d串串係幾岩食,類似嘅食物其實仲有幾款,下次會想試吓佢地既上上籤❤️‍🔥🔥 十三

🔥老壇酸菜魚 $338二人/$478三人/$598四人

🔥滕椒呠呠雞 $98

🔥 十三涼粉 $48
其實呢一類型嘅食物主要都係食佢嘅汁😂今次嘅麻辣汁係偏甜同厚身,好掛汁,涼粉都好滑好彈牙,不過不失,冇乜驚喜咁☺️
🔥麻辣豬耳仔$88
睇緊圖片嘅你係咪都覺得有少少唔對路呢,係啦,其實嗰日上碟嘅豬耳比較唔似我哋平時食開嘅麻辣豬耳,佢係有一種豆士,苦苦地嘅味道,我哋食咗兩三啖就唔係幾接受到,再望一望menu上面個張圖,紅橙色既麻辣豬耳變成黑蚊蚊既麻辣豬耳就知唔多妥,不過補多一句味道唔係難食,只係唔係食開嘅麻辣豬耳味道😌

🍹餐廳有提供大大樽既熱麥茶,都好解膩😉

總括嚟講唔同分店嘅質素分別都幾大下,建議如果想去食嘅話可以去銅鑼灣分店,果次嘅經驗係好正嘅❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥