2022-10-20 391 瀏覽
今日又係食在元朗,呢間位置元朗廣場附近既北京水餃店行經過好多次,門口擺在d餡餅出黎外賣,而門口餐牌都列左d上海菜既餐牌,睇返門口格局都算一間老店,今日就一於試下啦。小店環境不大,但都有差唔多8-10張枱,格局都比較舊式,可見小店都有一段歷史無番新過,中午時間都有6成客人。睇過下餐牌有午市套餐送豆漿,正價餐款式都離唔開豬排,上海粗炒之類,其中一項比較特別就係日式拉麵底,但餸菜就都係上海式,小食方面有d餡餅呀,炸春卷之類香口野。擔擔水餃麵先講麵係用上海拉麵,麵量都幾多下,食落算爽口,唔會太腍,擔擔汁就比較淡d,無乜花生味只有超輕微既辣,同有d肉碎咁,比較一般,招牌北京水餃我覺得皮太厚比較硬,內餡係韮菜加d豬肉碎,都只係一般般。豆漿跟餐既豆漿,正價1杯8蚊,唔會好甜豆味都唔算濃,係口感少少濃口,都屬普通。鎮江排骨雲吞麵同事揀既餐,我試左粒鎮江排骨好腍,用筷子都可以輕鬆夾開肉同骨,味道少少酸甜,雲吞有同樣問題皮太厚,內餡事後問返佢係乜佢答我唔記得,所以收錄唔到。牛肉餡餅上枱時少少熱,餅皮都少少厚,內餡係d牛肉碎同洋蔥,都係比較一般啦。整體黎講就都係比較一般,價錢方便就中規中矩,叫做試下老店既手

,小食方面有d餡餅呀,炸春卷之類香口野。

擔擔水餃麵

擔擔水餃麵

豆漿

豆漿

鎮江排骨雲吞麵

鎮江排骨水雲吞麵

牛肉餡餅

牛肉餡餅

整體黎講就都係比較一般,價錢方便就中規中矩,叫做試下老店既手勢,比較對粢飯同春卷有d興趣,下次有機會再試。