2023-05-15
🎯呢排頻頻同忌廉妹食飯,因為大家都夾到時間,又鍾意食西餐,所以成為咗熊妹覓食新夥伴。而今次就嚟到位於旺角砵蘭街新開嘅餐廳《Up a Notch》食熊妹同忌廉妹最愛嘅西餐薄餅意粉啦。📍餐廳環境好大,好寬敞,因為有半邊有兩層,變成另一邊樓底好高,感覺好開揚,講嘢都唔會有回音。🎤📍開放式廚房,可以睇到廚師用心製作。幽暗嘅燈光,晚餐時分嚟食真係另有格調。另外仲有一個bearbrick corner,擺放咗30隻巨型bearbrick,好似去咗展覽館咁。🐻📍忌廉妹放工後當然好肚餓喇,話一隻牛都食得晒。事不宜遲,即係要嗌嘢食啦。牛油果蟹肉沙律塔,$138📍熊妹同忌廉妹都係牛油果愛好者,即刻點呢個沙律塔開吓胃先啦。📌沙律塔大概有兩層牛油果🥑,牛油果熟到剛剛好非常軟淋,又未至於去到壞嘅質地變酸,面頭一邊有一堆蟹肉絲,同淡淡牛油果撈埋一齊食,更加調出蟹肉嘅鮮味,一擔擔牛油果擺入口,對於牛油果愛好者嚟講,感覺真係好幸福。💕水牛城雞翼, $68📍食完沙律就梗係食啲小食,疊下個肚先啦。📌唔好睇佢一兜仔雞翼,份量都唔少㗎,入邊起碼有10幾隻,係單骨雞翼嚟嘅。單骨雞翼嘅好處就係一啖擺入口,咬完啲肉然之後完整一
📍開放式廚房,可以睇到 廚師用心製作。幽暗嘅燈光,晚餐時分嚟食真係另有格調。另外仲有一個bearbrick corner,擺放咗30隻巨型bearbrick,好似去咗展覽館咁。🐻
📍食完沙律就梗係食啲小食,疊下個肚先啦。
單骨雞翼嘅好處就係一啖擺入口,咬完啲肉然之後完整一條骨拉返出嚟,冇食一隻雞翼兩邊有骨中間又有肉食得咁論盡。
📌水牛城醬就係酸酸辣辣🌶,不嬲都惹味,炸粉唔算太厚,同雞肉嘅份量差唔多,好怕食雞皮嘅熊妹都會選擇一啖擺入口,再拉返條骨出嚟,因為沾上水牛城醬的雞翼真係好難抗拒。
📍太肚餓嘅忌廉妹話再叫多咗個小食,鍾意食酸又鍾意食蝦嘅佢就揀咗呢款啦。
📌嘩!都幾大碟喎有驚喜。忌廉妹未食就覺得好驚奇點解會擺粟米片?熊妹輕聲同佢講:「係蒜片!」
📌蒜片又真係炸得幾薄,口感真係好似粟米片咁薄,不過係陣陣蒜香味🧄,同炒熟咗帶點點辣味的蝦球🍤一齊食,蒜片嘅脆加埋蝦球嘅爽,口感味道配搭得非常之好。
📌拌菜仲有啲沙律菜同埋醃酸咗嘅洋蔥絲,可以清一清蒜蓉嘅重味,非常貼心的食法。
📍忌廉妹最鍾意芝士同埋蕃茄醬🥫嘅配搭,瑪格麗特薄餅🍕絕對係佢嘅最愛。
📌《Up a Notch》的薄餅係主打自家手工製的,薄餅餅底係薄批,焗出嚟類似餅乾嘅脆口。
📌瑪格麗特薄餅紅紅綠綠,望落去已經好吸引,令人食慾大增。
📌餅底搽滿適量的鮮蕃茄醬連一舊舊蕃茄蓉🍅,面頭有一撻撻mozzarella cheese,仲有一片片九層塔葉,淡淡嘅芝士味連埋濃郁嘅酸甜蕃茄醬,加埋獨特嘅九層塔葉香味,呢個就係瑪格麗特用上簡單嘅材料就可以食出最原始薄餅嘅味道。
📌熊妹再另外提議,其實薄餅加上tabasco🌶,可以同蕃茄醬底帶出酸酸辣辣嘅效應,會釋出另一層風味。
📌忌廉妹其實真係好愛好蒜蓉味嘅食物,所以點都要食呢個經典A.O.P意粉。
📌三粒完整嘅北海道帶子兩邊煎香仲有黑椒調味帶點脆皮,食落沒有雪藏未,咬落肉質彈牙,啖啖帶子肉好肥滿。
📌乾炒起嘅意粉陣陣蒜香味芬香撲鼻,又有一大堆蒜片喺面頭,非常脆口,橄欖油嘅份量用得恰到好處,唔好食到成口油,意粉嘅熟度唔會過淋一pat pat,好有咬口,再帶丁點辣味,呢款就係經典A.O.P意粉的味道。
📍嚟到重頭戲嘅主菜啦,忌廉妹真係食量驚人,食咗咁多小食意粉薄餅都淨係七成飽,咁要加埋個主菜就啱啱好啦,熊妹都係陪跑嘅啫。🏃🏽♀️
📌嘩,一上枱,牛味好香🐮,試咗一啖汁,非常濃郁但唔會好鹹,用慢煮方法熬出嚟嘅牛汁味道。
📌牛面燉肉切出黎有好多舊,起碼六至七,每一舊肉煮得熟透,沒有一點生紅肉或者血絲,肉質非常軟腍,啖啖肉咬落去仲滲出牛嘅肉汁,慢煮嘅工架果然非同凡響💪🏻,絕對係高級餐廳之作。
📌食西餐,熊妹都係想試吓西餐廳嘅咖啡之作☕️,當然就係以熊妹最愛的Flat white黎評審下啦。
📍奶泡層夠厚,做出的3D拉花線條就愈實淨,呢杯標準嘅葉型拉花,🈴格。
📍奶泡層的厚實🍼,再慢慢滲出咖啡嘅香味,然後再同淡淡的奶泡融洽,呢杯Flat white沖調得唔錯!
📌比較養生嘅忌廉妹想飲熱茶🍵,洋甘菊清新香味又可以解下食物的油膩。
📌茶壺好特別,上面一層可以比花茶浸泡住熱水,過一陣可以按茶壺蓋上面嘅掣,將浸泡好嘅花茶滴落茶壺下面然後再倒出來享用,咁嘅做法可以飲到每杯都好平均嘅花茶味,避免開頭飲到浸得好濃郁嘅花茶味,或者最後花茶被沖淡後得返少少的淡味,設計得非常聰明嘅茶壺!
📍整體嚟講,《Up a Notch》係一間好有氣氛嘅西式餐廳,食物味道絕對有水準,環境氣氛有格調,值得一提的係服務態度非常殷勤,店員會不斷自動添水,見食客碟上面有好多蝦殼或者殘餘食物,會好自動來換碟,而且會不斷走來走去巡視食客枱面並收起已食完的餸碟,以免阻礙上下一道菜,服務真係一流,比得上高級餐廳嘅質素,今時今日除左高級酒店外,這樣的服務真係好罕有,有些企係度吹水談天說地,有些見你舉手都視而不見,掂行掂過,而這裡的服務真係🈵分,好適合一大夥兒過嚟食飯把酒暢歡,