2008-12-11
今個下午, 要到上環做野. 兩個小伙子就丁到上環街市. 先吃飯, 增加體力.一落車, 就近不卻走遠, 於corner位, 茶記方便快捷. 其實此店亦是 on my list 好耐, 不過唔知點解, 點都唔到我put on piroity. 1點正到達, 兩個人不用等太耐, 室內設有假的懷舊假閣樓, 懷舊的天花風扇, 用GOD concept的牆身佈置. 想起, 是一個老港冰室的復刻版, 只可惜沒有木既卡位, 同紙皮石地版.叫了一個快餐, 簡單的肉醬意粉加蛋, 另一位是什麼板燒豬扒飯. 聽同事解說, 那個見不得是什麼板燒豬扒, 只是極其普通的扒, 加上燒汁而已. 味道其實一般.我的肉醬意粉加蛋算是不錯, 單面蛋煎得靚, 食煎蛋肉醬意, 第一步, 是把未熟既蛋黃發開, 好讓蛋汁混進肉醬之中. 淨說肉醬意可以俾個笑的.價錢, 是否要賣concept, 賣復刻, 價錢方面定得高了一點, $50一個茶餐廳午飯, TW既價錢.食飽, 去幫手搬野, 發現兩個搬唔拈, 問街市檔借車仔時, 介紹了一苦力佬, 開價$100, 我們還價$50. 把留在老闆朋友公司的一棵鐵樹搬去垃圾站......當苦力真爽,
食飽, 去幫手搬野, 發現兩個搬唔拈, 問街市檔借車仔時, 介紹了一苦力佬, 開價$100, 我們還價$50. 把留在老闆朋友公司的一棵鐵樹搬去垃圾站......當苦力真爽, 咁樣一小轉就$50....