2011-05-13 312 瀏覽
好耐人尋味的一個名字:「手打窩蛋免治牛肉飯」。手打的應該是牛肉吧,難道其他地方的窩蛋都是機器打的?不過,牛肉既然最終都要免治,手打不手打差別又有多大?謎底:原來牛肉並非是完全碎粒,仍維持小片的狀態,不過,吃起來又確實差別不大。飯略嫌多了一點(明明跟夥計說過「少飯」),窩蛋的蛋則小了一點,吃到中途,變了正常版本的免治牛肉飯。用切碎芥蘭替代了常用的青豆,新鮮的組合。另外點了公司通粉。很喜歡通粉質地不會太爛太軟,午餐肉換作火腿應更配合。
好耐人尋味的一個名字:「手打窩蛋免治牛肉飯」。
手打的應該是牛肉吧,難道其他地方的窩蛋都是機器打的?
不過,牛肉既然最終都要免治,手打不手打差別又有多大?
謎底:
用切碎芥蘭替代了常用的青豆,新鮮的組合。
窩蛋真細小...
反而公司通粉的蛋看來更大...
2011-05-10
窩蛋真細小...
反而公司通粉的蛋看來更大...
2011-04-06 84 瀏覽
我成日睇到雜誌介紹呢度, 講到好好味甘, 但呢度既評價又唔太好wor, 所以好想一試究竟出面望入去個裝修好似好特別甘, 懶有懷舊feel, 但原來入到去同普通茶餐廳無咩分別…呢度定價都幾貴, 平時茶餐廳食開個d常餐食物呢度要成三十幾四十蚊! 食焗飯咖哩個d就要過四十蚊! 仲有d鐵板餐就過五十蚊!改飲凍野仲要比多三蚊添! 食dinner就抵, 但lunch就真係貴左d!要左個快餐---焗芝士白汁魚柳飯, 都幾快到! 芝士好多, 但唔夠香濃~ 飯吸收唔到芝士陣味, 不過有蛋絲響裡面, 都唔會完全無味~ 食到一半已經好飽了服務都ok, 有個呀叔幾慇勤, 會同客人推介食物, 但唔會話太hardsell~ 食得耐又唔會催你, 唔似得其他餐廳趕住過黎收哂你d野, 可以慢慢坐下

2011-02-20 80 瀏覽
之前,試過香港餐室嘅懷舊紙飯盒;上個月,幫襯過食早餐,質素不錯!懷舊紙飯盒 :http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2100936早餐 :http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2141364未試過下午茶,搵日 6:00 前放工走嚟試吓!我記得睇報紙曾經介紹過迷你鐵板餐,份量不少!怎能不試?!休閒迷你鐵板餐 $35包括:餐室豬扒、脆煙肉、西式煎蛋、焗牛油脆包、美式薯條及飲品。見到 Menu 已經覺得抵食呀!等咗大約 10 分鐘,終於上枱! 嘩!!!好似係豬扒包鐵板餐!賣相十分醒胃!令我食指帶動! 個包比預期大,夾住荷包蛋、豬扒及煙肉,薯條伴碟。個包搽上牛油,烘焗後,外脆內軟!散發牛油香味!荷包蛋煎得算靚;至於豬扒比較早餐嘅豬扒厚身,豬扒夠入味而且夠腍容易切,相信無落鬆肉粉,仍帶有質感。煙肉並非想像中咁咸;薯條係粗身,當然不及MOS Burger 咁粗,我覺得粗過麥叔叔已經有口感!每枱有一枝地們茄汁,要自行加上。M

懷舊紙飯盒 :
早餐 :
未試過下午茶,搵日 6:00 前放工走嚟試吓!

我記得睇報紙曾經介紹過迷你鐵板餐,份量不少!怎能不試?!

休閒迷你鐵板餐 $35
休閒迷你鐵板餐
等咗大約 10 分鐘,終於上枱!
嘩!!!好似係豬扒包鐵板餐!賣相十分醒胃!令我食指帶動!
MOS Burger :
包括:餐室豬扒、脆煙肉、西式煎蛋、焗牛油脆包、美式薯條
熱杏仁霜
加咗不少奶及杏仁粉,香濃杏仁味,不失滑溜感,由於我當時喉嚨痛未好番,所以無加方糖,淡味就算。
熱杏仁霜
值得推介迷你鐵板餐給大家!
埋單 $35 抵食呀!
2011-01-21
包括:餐室豬扒、脆煙肉、西式煎蛋、焗牛油脆包、美式薯條
熱杏仁霜
埋單 $35 抵食呀!
休閒迷你鐵板餐
  • 迷你鐵板餐
2011-01-24 49 瀏覽
今日同老公係上環做好手上工作,肚有D餓,就搵地方食野啦,佢話有個地方唔錯,咁我地就到左呢間香港餐室喇,一入去見環境都ok幾懷舊feel,但好乾淨,我地都係叫左招牌常餐B有雜果沙律,酒店磨菰炒蛋(((好香滑正)))餐包((軟軟的好味))蕃茄湯豬扒意粉(湯底非常香濃,豬扒肉亦軟口)加多杯熱飲,非常之滿足,兩個人食得飽飽得都係$78大元,真的價廉物美^^
2011-01-24
2011-01-06 70 瀏覽
當我一走入香港餐室,見到懷舊 feel 裝修,貼了懷舊黑白廣告圖案;跟沙田菊花園有點相似!前者係新式茶餐廳,後者為雲吞麵檔,各有特色!兩者同樣有三角扇。菊花園 :http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2133452 之前,我幫襯過買飯盒,係懷舊紙飯盒,可見 2010-7-19 食評! 早餐嘅餐單中,由大約 $20 ~ $27 不等,價錢合理!香煎豬扒 拼酒店炒蛋 配 餐包, 秘制餐室汁 $26見到餐紙屬 Mr Steak Concept ,特意選擇豬扒,香煎薄身豬扒做早餐,已經足夠份量。肉質軟硬適中,加上秘制汁,並非一般茶餐廳嘅茄汁,咸味恰到好處帶點酸,十分惹味!翠玉瓜、粟米 - 烚熟夠清淡,又脆又爽甜,確是不錯!炒蛋 - 大約一隻蛋份量,夠滑,與樂香園不相伯仲。餐包 - 係一袋袋包裝送嚟,質素一般。呢份早餐營養豐富!特滑熱好立克加咗不少奶,果然好滑,好立克本身有啲甜味,唔使加方糖都 OK!
菊花園 :
香港餐室店內有三角扇
懷舊 feel 裝修,貼了懷舊黑白廣告圖案

香煎豬扒 拼酒店炒蛋 配 餐包, 秘制餐室汁 $26
香煎豬扒 拼酒店炒蛋 配 餐包, 秘制餐室汁
見到餐紙屬 Mr Steak Concept
翠玉瓜、粟米 - 烚熟夠清淡,又脆又爽甜,確是不錯!
炒蛋 - 大約一隻蛋份量,夠滑,與樂香園不相伯仲。
餐包 - 係一袋袋包裝送嚟,質素一般。
餐包係一袋袋包裝送嚟,質素一般。
呢份早餐營養豐富!

特滑熱好立克
熱好立克
2010-12-17
$26 (早餐)
懷舊 feel 裝修,貼了懷舊黑白廣告圖案
見到餐紙屬 Mr Steak Concept
香港餐室店內有三角扇
香煎豬扒 拼酒店炒蛋 配 餐包, 秘制餐室汁
熱好立克
餐包係一袋袋包裝送嚟,質素一般。
  • 香煎豬扒拼酒店炒蛋
2010-11-04 50 瀏覽
我第一次寫食評寫得唔好唔好見怪下.上個月有日, 小妹經開上環, 去左間叫香港餐室既茶餐廳食野.依間餐廳呢, 俾人一種扮懷舊餐廳既感覺, 但扮唔到lol~雖然佢既設計幾似幾好咁...但總係差d野, 可能就係歲月既痕跡~kaka侍應既態度一般啦~hea 下感lol~樓底好高, 可以整多層都得~空間感幾好~唔錯~食物個到我叫左個板燒牛柳$58 羅宋湯比較希, 但我返而欣賞佢個沙律有3文魚啦..鴨胸啦, 餐包啦..吞拿魚蓉同著仔既~幾豐富架主菜板燒牛柳配意粉, 牛柳 lum 就幾lum, 但無咩味, 用粉la 過黎~意粉普通啦~同去美心個d質素一樣~普普通通啦總結~
我第一次寫食評寫得唔好唔好見怪下.

依間餐廳呢, 俾人一種扮懷舊餐廳既感覺, 但扮唔到lol~

侍應既態度一般啦~hea 下感lol~

樓底好高, 可以整多層都得~空間感幾好~唔錯~

食物個到我叫左個板燒牛柳$58

羅宋湯比較希, 但我返而欣賞佢個沙律

意粉普通啦~同去美心個d質素一樣~

普普通通啦總結~
2010-10-26 12 瀏覽
今日係西港城做野,攪掂晒已經差唔多過左午飯時間,好肚餓所以決定係附近搵野食,最近就係對面既香港餐室,記得佢係openrice食評唔多好,不過都試下喇~~ 環境 : 扮舊式冰室,都幾乾淨好坐食物 : 叫左個泰式海南雞飯餐,52蚊,有個湯、菜同飲品,價錢上黎講都叫幾抵。味道方面,先飲個湯,不過不失喇起碼夠熱,再試個飯,好香唔會好油, 但好夠味,雞方面都好嫩滑,唔錯喎 整體黎講唔係咁差喎,下次可以再試下其他食品~

環境 : 扮舊式冰室,都幾乾淨好坐

整體黎講唔係咁差喎,下次可以再試下其他食品~
海南雞飯
2010-10-06
5 分鐘 (堂食)
海南雞飯
2010-08-18 1 瀏覽
還以為香港餐室是很有名氣的因為平時也見到有報章介紹.什麼懷舊....等等平時很想想試它的東西~ 終於一試之下~ 就發現不外如是了~凍奶茶 + 什扒鐵板餐凍奶茶,只有奶味及甜味,茶味是很少的,幾乎嚐不出來丫什扒,雞扒豬扒牛扒及火腿 , 是一般貨色的東西, 肉質無味,只能用鐵板汁來代替的試完也只能說, x華也好過他們了
還以為香港餐室是很有名氣的

因為平時也見到有報章介紹.什麼懷舊....等等

平時很想想試它的東西~

終於一試之下~ 就發現不外如是了~

凍奶茶 + 什扒鐵板餐
凍奶茶,只有奶味及甜味,茶味是很少的,幾乎嚐不出來丫

試完也只能說, x華也好過他們了

2010-08-07
5 分鐘 (堂食)
2010-07-19 32 瀏覽
香港餐室以健康住家飯作招徠!6吋 X 6吋懷舊 Look 紙飯盒,兩格餸,一格飯。兩個餸+例湯:紅蘿蔔節瓜豬骨湯飯軟硬適中,南乳羅漢齋:紅蘿蔔、翠玉瓜、粉絲、黃芽白、草菇。洋蔥京都骨:酸酸甜甜嘅汁,有兩件豬扒同埋好多洋蔥絲!紅蘿蔔節瓜豬骨湯:湯少油,幾清,不過,咸咗少少!
香港餐室以健康住家飯作招徠!

6吋 X 6吋懷舊 Look 紙飯盒,兩格餸,一格飯。
兩個餸+例湯:紅蘿蔔節瓜豬骨湯

洋蔥京都骨:酸酸甜甜嘅汁,有兩件豬扒同埋好多洋蔥絲!
紅蘿蔔節瓜豬骨湯:湯少油,幾清,不過,咸咗少少!
懷舊 Look 紙飯盒
兩格餸,一格飯
紅蘿蔔節瓜豬骨湯
  • 兩餸套飯
2010-07-08
話説,我和朋友點了個“海南雞飯”、“鐵板牛仔骨意粉跟蘿宋湯”、“ice lemon tea”、“hot coffee”.首先、說說海南雞飯。 那就好像一群不合的小孩,被人硬是堆在了一塊兒。雞吃進口裏的感覺,一個字:咸! 飯很散,沒有一點“團結”的味道!接著、這個牛仔骨呢,味道勉強可以接受,但總是讓人覺得怪怪的。至於意粉是沒有味道的,五味人生五味人生、它是一個味都沒有。蘿宋湯像是以1:9的茄汁和水mix而成。 (ps: 我的鐵板餐,服務生是沒有給我任何餐具的,我的樣子也不想是用手吃東西的。他在我叫了好久之後才慢悠悠地拿了餐具給我)最後、兩杯野飲,給個60分好了。 對他們不能要求太高,有酸味有奶味就pass了。我和朋友都是聞名而至,我不知道老闆是以一種什麽心態在做生意,員工是以一種什麽心態在服務,廚師是以一種什麽心態在做食物,而我們食客又是一種什麽心態在進食。總結一句:這是一個笑話!

總結一句:這是一個笑話!
2010-05-12
  • 沒有
2010-06-17 3 瀏覽
因為之前睇到話有什麼和牛既餐~~咪諗住去食下啦...點知十分失望...- 和牛餐已經冇左...- 咁我地叫左一個什扒餐, 2個牛柳餐, 一個龍蝦餐..4個都係要紅湯, d湯黎到....只可以用茄水形容...唉, 跟住什扒到..大大份..都ok啦... 牛柳都可以既....不過...個 龍蝦就..........個蝦頭仲係黑色呀~~~.直頭係食唔落....
2010-06-12
一般
大大份囉
唯一最好係野飲囉!!!
my father is fond of the minced beef with rice there. thus we went there for lunch last sun and i ordered a scrambled egg with toast, as i was not feeling too hungry. as for drink i had my usual hot milk tea.the milk tea came first and it was pretty good-everythings balanced. but the scrambled eggs which followed sucked as the texture was strange and tasted bland. i had to put salt, pepper and ketchup to make it more palatable.the toasts were 'thin' toasts which i dont like.i wont order scramble

i wont order scrambled eggs here ever again.
2010-05-23
2010-04-03
係雜誌睇到介紹佢地既和牛龍蝦鐵板餐,就跟朋友去試~選了下午去試,因我不吃牛,我要了泰式水門海南雞米粉+凍飲,下午茶餐~海南雞ok,幾好味,夠滑又夠味~ (可惜無影相)至於我朋友點了和牛龍蝦鐵板餐,不知道是否下午茶時段,和牛只是一般的澳洲和牛,未點前問和牛有幾安士,當時個侍應答有七八安士,來到後都是失望(睇相)~至於龍蝦.....唉.....好腥,連我坐對面都聞到好腥~唔知係咪下午茶時段,啲野係咁唔新鮮~88蚊真係唔多值~
係雜誌睇到介紹佢地既和牛龍蝦鐵板餐,就跟朋友去試~
海南雞ok,幾好味,夠滑又夠味~ (可惜無影相)

88蚊真係唔多值~
2010-04-02
  • 泰式水門海南雞
2010-02-11 3 瀏覽
今天和朋友一起午飯, 在街蕩了一會都不知食咩野好.....之後蕩到香港餐室, 見佢地門口張貼了一張飲食專欄的報章,是2009年12月刊登的報章寫到佢地的石頭鍋飯好得咁, 所以我和朋友就入去試試!坐下後, 我和朋友都ORDER左鰻魚石頭鍋飯,佢地WAITOR話要等15分鐘, 因為石頭鍋飯要耐些誰知道大約五分鐘, 鰻魚石頭鍋飯就送上來, 心感不妙為何這麼怏....原來真的"中招"D鰻魚細過出面食壽司果D鰻魚塊........個SET要成$48!!這個飯真的差勁, 沒有特別又不是好吃, 簡直係豉油撈飯我终於忍不住問WAITOR, 她答我: "是這樣的!" 越食越谷氣, 一邊食一邊吐氣之後佢經理行過來問我們D野食如何, 我回答: 我很失望, 出面門口份報紙話佢地D鰻魚又肥美又大條, 點知一上枱就知...."中招!"最後個經理唔好意思地夾了幾條外賣椰菜加一舊雞皮黐少少肉的外賣雞件作補償真的無話可說.... 大家千奇唔好到這裡食鰻魚石頭鍋飯!!!!!!
今天和朋友一起午飯, 在街蕩了一會都不知食咩野好.....
報章寫到佢地的石頭鍋飯好得咁, 所以我和朋友就入去試試!
坐下後, 我和朋友都ORDER左鰻魚石頭鍋飯,
佢地WAITOR話要等15分鐘, 因為石頭鍋飯要耐些
原來真的"中招"
這個飯真的差勁, 沒有特別又不是好吃, 簡直係豉油撈飯

我终於忍不住問WAITOR, 她答我: "是這樣的!"
越食越谷氣, 一邊食一邊吐氣

之後佢經理行過來問我們D野食如何, 我回答: 我很失望,

真的無話可說....
大家千奇唔好到這裡食鰻魚石頭鍋飯!!!!!!
2010-02-11
十一月十九日(星期四)我們和兩個朋友想去吃永合成的煲仔飯,可惜沒有訂位,找不到位!於是到了附近香港餐室吃吧!我點了常餐:炒蛋餐包,餐包暖暖的,炒蛋都很美味豬扒蕃茄湯意粉:豬扒很香,煎得不錯,又有肉汁!juicy!蕃茄湯很濃!推介飲了他們的貴族朱古力!原來是淡的阿華田=.=''老公點了個焗雞扒飯,很香!他說很美味下次要試試海南雞飯,似乎是招牌菜不過千萬不要再點朱古力呢=.=
十一月十九日(星期四)

我點了常餐:
炒蛋餐包,餐包暖暖的,炒蛋都很美味
飲了他們的貴族朱古力!原來是淡的阿華田=.=''

老公點了個焗雞扒飯,很香!他說很美味
下次要試試海南雞飯,似乎是招牌菜
不過千萬不要再點朱古力呢=.=
2009-11-19