2018-10-02
朋友生日飯揀咗嚟德記,係佢同事推介佢,我就間唔中會同阿sir兩個人嚟晚飯,但叫嚟叫去都係果幾款招牌菜,今次終於試到新嘢,不過5女1男叫十一款食物實在太顛啦,幸好都完成得8899,食剩當然係打包啦😆韮菜豬紅 $58🥢🥢🥢🥢我唔鍾意食粉嘅豬紅,呢度d豬紅係煙煙韌韌質感,而且非常入味,必叫小食👍🏻椒鹽九肚魚 $88🥢🥢🥢🥢炸漿又薄又香脆,每條九肚魚都肥嘟嘟,超正,勁推介🤤鹵水大鵝肝拼鵝肉片 $198🥢🥢🥢潮州鵝肝我超like,以前同事每次返潮州都會帶一個巨肝返嚟,當時係一試愛上架,而呢度嘅肝同鵝肉都正架,鹵水味十足,肝粉得嚟有口感,而鵝肉嫩無黐牙,不過呢話明鵝肉片都唔係全部片嘅鹵水鵝掌翼 $98🥢🥢🥢🥢估唔到鵝翼咁啖啖肉喎,皮滑肉入味,而且都幾大碟,送酒一流呀炸蠔仔餅 $88🥢🥢🥢🥢有朋友唔食葱,所以走咗青,但味道同正常版本差唔多,一樣咁正,一客有兩大塊蠔餅,又熱又香又脆,粒粒蠔都脹卜卜,外間少有,包你食過都讚好呀😋潮式煎蠔仔餅 $88🥢🥢🥢我比較鍾意食炸蠔餅多d,因為煎嘅係用木薯粉做成,口感太過煙韌,食8份1已經覺膩,每次同阿sir兩個人嚟都係叫煎,所以食到有d怕蠔仔肉碎泡粥(1窩) $1
韮菜豬紅 $58🥢🥢🥢🥢
椒鹽九肚魚 $88🥢🥢🥢🥢
炸漿又薄又香脆,每條九肚魚都肥嘟嘟,超正,勁推介🤤
鹵水大鵝肝拼鵝肉片 $198🥢🥢🥢
鹵水鵝掌翼 $98🥢🥢🥢🥢
估唔到鵝翼咁啖啖肉喎,皮滑肉入味,而且都幾大碟,送酒一流呀
炸蠔仔餅 $88🥢🥢🥢🥢
潮式煎蠔仔餅 $88🥢🥢🥢
蠔仔肉碎泡粥(1窩) $128🥢🥢🥢🥢
我大愛嘅肥蠔粥,蠔肥大又有蠔味,超有口感🤤,粥好綿加埋令鮮味提升嘅大地魚,唔食走寶
金銀蛋泡菠菜 $68🥢🥢
主角菠菜有d老,雖然無渣但被大家嫌棄,失敗呀
糖醋麵 $68🥢🥢
面唔夠脆而底又濕,影響成個麵質感,可以不試
黃金墨魚卷拼蝦棗 $98🥢
成晚最差就係呢個小食,卷無墨魚味、蝦棗無蝦味,我真係唔知食緊乜😵
反沙芋 $60🥢🥢🥢🥢
有緣人先食到,再唔係一坐低就即刻叫咗先,潮式 甜品,內餡當然係香濃芋頭啦,熱辣辣小心燙口呀,面層係厚實糖面,咬落脆口,而家好少潮州酒家有呢個甜品,因為多功夫,記住留肚食呀😁
啤酒x2
汽水x1